Ahhoz, hogy 2023-ban hazánk a háború és a káros szankciók ellenére is elkerülje a recessziót, a gazdaság minden területén növelni kell a versenyt és a versenyképességet – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a tárca közleménye szerint. 

Flooded,Vintage,Interior.,3d,Concept
Fotó: Zastolskiy Victor

Ebben emlékeztetnek arra is, hogy a kormány 2023. február 1-jei ülésén elfogadta a szaktárca javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály már meg is jelent a Magyar Közlönyben. A jogszabály értelmében 2023. április 30-tól – tehát kellő felkészülési időt hagyva – új, az ügyfelek érdekeit szolgáló változások lépnek életbe. 

Nagy Márton az intézkedésektől azt várja, hogy fokozzák a versenyt a lakásbiztosítási piacon, tovább erősítik a fogyasztók védelmét és kibővítik az ügyfelek lehetőségeit. 


A kihirdetett jogszabályváltozás értelmében az alábbiak módosulnak:

  • A vagyonbiztosítási szerződések vonatkozásában a biztosításközvetítőnek kifizetett javadalmazás összege maximálásra kerül, így az nem haladhatja meg az éves biztosítási díj 20 százalékát.
  • A módosítás értelmében a hitelezőnek a jelzáloghitelre vonatkozó, személyre szóló tájékoztatás során be kell majd mutatnia az MNB Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kalkulátorának használatát, amely segít a fogyasztóknak, hogy a számukra legkedvezőbb biztosítási ajánlatot választhassák ki. 
  • A szabályváltozás értelmében – szem előtt tartva a fogyasztót terhelő költségek mérséklését – a THM plafon alkalmazásakor a vagyonbiztosítás díját egységesen figyelembe kell venni. 
  • Új átszerződési lehetőség jön létre, a jövőben a szerződési évfordulóra vonatkozó rendes felmondási lehetőségen túl az ügyfelek számára biztosított lesz egy költségmentes felmondási időszak, minden év márciusában. Azaz egy, a váltás költségeit tekintve extra „ingyenes” lehetőség áll az ügyfelek rendelkezésre.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium értékelése szerint az intézkedések hozzájárulnak a családok védelméhez. Az elfogadott módosítások élénkebbé teszik a lakásbiztosítási piacot, a szolgáltatások közötti erősebb verseny pedig kedvezőbb biztosítási díjakat tesz elérhetővé.

Változik a lakásbiztosítás: hozzányúl a kormány a piaci szabályokhoz

Megkezdődött egy olyan szabálymódosítási csomag kidolgozása, amely élénkíti a versenyt a lakásbiztosítások piacán – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium egy közleményben. Nagy Márton miniszter tavaly novemberben a Mabisz konferenciáján tett ígéretet arra, hogy lesznek szabályozói változások, mivel a kormány nem elégedett a biztosítási piac jelenlegi helyzetével. A módosításoktól azt várják, hogy nőhet a piaci verseny, így olcsóbb és jobb termékek válnak elérhetővé az ügyfelek számára.