A nehéz gazdasági helyzetben is mindent megtesz a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében a kormány – jelentette ki keddi közleményében Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Ennek érdekében újabb 1 milliárd forintot biztosít a mobilitás segítésére.

Pécs Laufer László Hungary KOZ Volán pályaudvar Forgalom a pécsi Volán autóbusz pályaudvaron távolsági busz. utas pályaudvar állomás DN20120528 
munkába járás, támogat, álláskereső
Egymilliárdból támogatják az álláskeresők utazását és lakhatását.
Fotó: Laufer László / Új Dunántúli Napló

Így az idén is elérhető lesz az utazási és lakhatási támogatás, valamint a közfoglalkoztatásból a versenyszférába program.

Utazási támogatást azok az álláskeresők igényelhetnek 6 hónapon keresztül, akiknek a felajánlott munkalehetőség esetén a munkavégzés helye eltér az állandó lakóhelyüktől. Amennyiben a munkavégzés helye 10–60 kilométer közötti távolságban található, úgy minden teljes 10 kilométer után a 5 százalékának megfelelő összeg kapható.

Lakhatási támogatást szintén 6 hónapon keresztül azok igényelhetnek, akiknek a munkavégzésének helye legalább 60 kilométerre található lakhelyüktől. Az érintettek a lakásbérletükhöz legfeljebb havonta 162 400 forintot vehetnek igénybe.

Újraindul a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiaci elhelyezkedésének ösztönzését célul kitűző, közfoglalkoztatásból a versenyszférába támogatási program is, amelynek keretében a közfoglalkoztatásból kilépők havonta 45 600 forintos elhelyezkedési juttatást vehetnek igénybe.

A támogatás mindaddig jár, ameddig az érintettek közfoglalkoztatási jogviszonya fennállt.

Az ismertetett programokat a Gazdaságfejlesztési Minisztérium koordinálása mellett a vármegyei, illetve a fővárosi kormányhivatalok és járási vagy fővárosi kerületi hivatalok valósítják meg december 31-ig.

A szükséges dokumentumok a foglalkoztatási portálon elérhetők.

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Míg eddig kilométerenként maximum 15 forintos adómentes költségtérítést tettek lehetővé a munkáltatók számára a jogszabályok, ez a gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára duplájára, azaz 30 forintra nő – közölte a Világgazdasággal Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.