A horvát parlament megszavazta a részleges vasárnapi boltzárról szóló törvényt, amely július 1-jén lép hatályba, a kereskedők maguk dönthetik el, hogy melyik 16 vasárnapon lesznek nyitva. 

Old,Close,Sign,Hanging,Front,Of,Cafe,Mirror,Door.,Business
Fotó: Shutterstock

A jogszabály a kivételek között említi egyebek között a benzinkutakat, valamint a kórházak, repülőterek, busz- és vasútállomások területén működő üzleteket, továbbá a vásárokat és a piacokat. A trafikok vasárnap és ünnepnapokon 7-től 13 óráig lehetnek nyitva.

Magyarországon egy évet élt a vasárnapi boltzár, 2015. március 15. és 2016. április 23. között a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek nem nyithattak ki a hét utolsó napján. 

Azonban a lakosság kezdettől fogva nehezen fogadta el, számos kísérlet történt a törvénymódosítás visszavonására, végül 2015 novemberében a Nemzeti Választási Bizottság zöld utat adott egy a visszavonásról szóló népszavazási kísérletnek. 2016. április 11-én a kormány a törvénymódosítás visszavonását javasolta a parlamentnek. Azóta is időről időre felmerül a boltzár gondolata, legutóbb a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete fogott aláírásgyűjtésbe az üzletek vasárnap déli bezárásáért.