Magyarország a francia Framatome szerepének további növeléséről tárgyal a Paksi Atomerőmű bővítésében, annak érdekében, hogy a német kormány ne tudja blokkolni az irányítástechnika szállítását – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a franciaországi Flamanville-ben. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a vállalat jelenleg is épülő atomerőművénél tett látogatásáról beszámolva kijelentette, hogy hazánk történetének egyik legjelentősebb beruházása, a paksi bővítés nem lehet sikeres francia együttműködés nélkül, hiszen az „erőmű lelkének” számító irányítástechnikai rendszert egy francia-német konzorcium gyártja.

Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Legalábbis kellene, hogy gyártsa és leszállítsa

– hangsúlyozta, aláhúzva, hogy a német kormány még mindig nem hagyta jóvá a Siemens Energy részvételét. Szerinte ez abszolút nem tisztességes és nem fair magatartás a német kormány részéről, hiszen az energiaellátás kérdése nemzeti hatáskörben van, az energiaellátás biztonsága szuverenitási kérdés. Hozzátette, hogy ezért a kormány a francia Framatome szerepének növeléséről tárgyal, hogy Berlin ne tudja tovább blokkolni az irányítástechnika érkezését.

Annak érdekében, hogy nyugat-európai irányítástechnikai rendszer legyen a Paksi Atomerőműben, a magyar–francia nukleáris együttműködést tovább bővítjük, a Framatome szerepét pedig tovább növeljük a paksi beruházásoknál

– jelentette be.

Munkahelyek milliói kerülnek veszélybe, ha Európa elvágja a keleti együttműködés szálait

Mélyebb gazdasági válság lesz, ha ideológiai indíttatásból az és Kína közötti gazdasági együttműködés megszűnik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Párizsban.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt büntetőintézkedések miatt globális energiaellátási válság állt elő, miközben a klímaváltozás hatásai miatt egyre nő a nyomás a világon. A tárcavezető szerint a jövőben az energiaellátás terén két dolgot kell megoldani: 

legyen biztonságos, olcsó, hosszú távon jó előre kiszámítható energiaellátás, és mindez úgy történjen meg, hogy a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe veszik a nemzetek.

Teljesen egyértelmű, hogy ezt a két célt a nukleáris energia tudja kielégíteni

– szögezte le.