A magyar gazdaság idei évi kilátásait jelentősen javítja az elmaradó akut az európai gazdaságok alkalmazkodóképessége, az energiaárak folytatódó visszaesése, valamint számos ágazat ellenálló képessége – hangzott el a Magyar Bankholding elemzőinek első negyedéves makrogazdasági kitekintéséről tartott sajtóeseményen.

20200424 Kecskemét Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.Gyár   belső
Fotó: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Suppan Gergely vezető elemző hangsúlyozta, hogy a második negyedévtől azok a vállalatok, amelyek leállították a termelésüket, újraindulhatnak, ami a GDP-adatokban is megjelenhet. A növekedéshez a mezőgazdaság – amely tavaly erősen visszahúzta a gazdaság teljesítményét – is hozzájárulhat, mivel a nagyon alacsony bázis miatt kiugró növekedést hozhat.

Ennek megfelelően kismértékben, 0,8 százalékról 1,0 százalékra módosítják a bankholding elemzői az idei növekedési prognózisukat. A következő években pedig újra gyorsulhat a növekedés, amelyet a kilábalás mellett az új ipari kapacitások is támogatnak.

 

2024–2025-ben jelentős növekedésre számítunk

– tette hozzá, az elmúlt években bejelentett beruházások középtávon újra a hazai gazdaság érdemi gyorsulásához vezetnek. A Magyar Bankholding számításai szerint a következő években a hazai növekedése akár tartósan meghaladhatja a 4 százalékot.

Az ipari termelés kétarcú

Kettősség jellemzi az ipari kibocsátást Suppan szerint, miközben a járműgyártás és a felfutó akkumulátorgyártás egyre jobb számokat produkál, addig az élelmiszeriparban visszaesett a termelés a fogyasztás csökkenése következtében, de a kokszgyártás vagy a vegyipar teljesítménye is mínuszba került. Ugyanakkor a helyreállással párhuzamosan itt is pozitív fordulat várható az elemző szerint.

A kiskereskedelem a reálbérek javulásával az év második felétől élénkülhet

A vezető elemző jelezte, hogy tavaly márciusban nagyon magas volt a bázis az üzemanyag-turizmus miatt, így a kiskereskedelem jókora mínuszokat produkál, De arra számítanak, hogy a reálbérek emelkedésével az év második felétől már jöhet az élénkülés.

Satufékezett a lakáspiac

Az építőipar 11,8 százalékkal csökkent februárban, az előző hónaphoz képest 1,9 százalékkal nőtt. Az épületek építése 8,8 százalékkal, az egyéb építményeké 17,7 százalékkal csökkent. A lakóépületekre kiadott építési engedélyek száma 38,8 százalékkal, a lakásokra kiadott 45 százalékkal csökkent. A lakáspolitika az a terület, amelyet a monetáris politika egyértelműen megfog – mondta az elemző.

Válságálló lett a turizmus és a vendéglátás

Javulóban van mindkét szektor, a kilátások továbbra is bíztatók. Az idegenforgalom válságállónak tűnik az elemző szerint, amit a kínai nyitás és az atlétikai vb is élénkíthet. A légiforgalmi adatok ugyancsak kedvező tendenciát mutatnak.

Az inflációban láthattuk a csúcsot

Suppan Gergely elmondta, hogy a boltok akcióinak hatása a KSH március 20-i adatfelvétele miatt csak az áprilisi adatokban jelenhet meg. Számos élelmiszer esetén láthattuk a csúcsot, példaként emelte ki, hogy a nyers tej felvásárlási ára októberben majdnem 300 forint volt literenként, ez most 170 forintra esett vissza. 

Rámutatott: a FAO-árindex márciusban már 20 százalékkal múlta alul az egy évvel ezelőtti szintet, ami radikális csökkenés. Ez megjelent a hazai termelői árindexben, amely tavaly 60 százalék körül volt, most 27 százalékra esett, amit előbb-utóbb követni fog a fogyasztói árindex is.

Emellett a nyersanyagárak és a terményárak lefordulása is segíti az csökkentését. Suppan szerint már decemberben 6,5 százalékra csökkenhet az infláció a bázishatások kiesése miatt, éves átlagban azonban így is 18,5 százalék lehet.

A külkereskedelemben megindult a helyreállás

Jelentősen csökkenhet Suppan szerint a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg hiánya, ami a forintot is stabilizálhatja a magas kamatok mellett. A folyó fizetési mérleg hiánya a tavalyi 8,1 százalékról idén 2,6 százalékra süllyedhet.

Egyre többen térnek vissza a munka világába

Alig látni elmozdulást a munkaerőpiaci folyamatokban – mondta Horváth András vezető elemző, aki rámutatott: továbbra is 4,7 millióan dolgoznak hazánkban. A munkanélküliségi ráta minimálisan emelkedett, ami az aktivitás növekedésének eredménye, ugyanis egyre többen térnek vissza a munka világába. Az elemző szerint ez nem magyar jelenség, Amerikában is hasonló tendencia figyelhető meg.

Ezzel együtt minimális munkanélküliség-növekedéssel számolnak, vannak olyan szektorok, amelyeket jobban érint a válság. Összességében 4 százalék alatti munkanélkülségi rátát várnak idén.

A félmillió új munkavállalóról azt mondta, hogy mintegy 300 ezer külföldi vendégmunkásra lehet szükség, a maradék 200 ezret pedig belföldi forrásból lehet előteremteni. Hangsúlyozta: szükség van erre a munkaerőre a jelentős munkaerőigény miatt. A bérnövekedés idén is masszív marad, várakozásuk szerint 14,5 százalékkal emelkedhetnek a bruttó keresetek.

Stabilabb lett a forint

Kuti Ákos, a Magyar Bankholding Stratégiai Elemzés Központ vezetője elmondta, az energiaárak csökkenése érdemben javította a hazai egyensúlyi mutatókat és mérsékelte a kockázati prémiumot. A forint iránti érdeklődés megnőtt, nem függetlenül a 18 százalékos kamattól. Bár a jegybank a második fél évben belekezdhet a csökkentésbe, ami rövid idejű turbulenciát okozhat a forint árfolyamában, így is stabilabb árfolyamot várnak.

Most nagyon szeretik a forintot

– jegyezte meg a szakember, hozzátéve, lehet még tér a forint további erősödéséhez, két tényező tudja meghatározni az árfolyamot, az EU-s megállapodás, illetve a kamatcsökkentés. Jelezte, hogy el lehet kezdeni gyűjteni az eurót a nyaraláshoz.

A második fél évben csökkennek a kamatok

Az elemzők az év második felében számítanak a kamatok csökkentésére, a 18 százalékos egynapos kamat fokozatosan a 13 százalékos alapkamathoz igazodhat, ezt követően pedig sor kerülhet az alapkamat csökkentésére. A vártnál magasabb hazai infláció, valamint a kockázati tényezők lassabb javulása következtében az idei és a jövő évre várt kamatpályát felfelé módosították az elemzők, az idei év végi 9 százalékos alapkamat-várakozást 10,5 százalékra, a jövő év végit pedig 4,5 százalékról 6 százalékra emelték.

Nincs szinkron a világgazdaságban

Ellentétes folyamatok jellemzik a világgazdaságot, miközben a világ egyik fele lassul a monetáris szigorítások miatt, Kína épp elkezd élénkülni a zéró-Covid feladása miatt. A kínai problémákról azt mondta Suppan, hogy szerinte nincs globális hatásuk, a kínai bankrendszer messze nem olyan nyitott, mint az amerikai, amely 2008-ban megfertőzte a világot. 

Oroszország izolálása folytatódni fog, de hogy ez milyen irányba viszi a világgazdaságot, nem tudni

– jegyezte meg végül az elemző.