Kormányrendelet jelent meg a csütörtök esti Magyar Közlönyben Egy nemzetközi szervezet székhelyével kapcsolatos veszélyhelyzeti intézkedésekről címmel. A hivatkozott szervezet a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB), amelyből a magyar kormány éppen egy hete lépett ki. Az NBB tegnap azt közölte, hogy felszámolja budapesti székhelyét, és Oroszországba költözik át.

Budapest, 2022. december 12.Az egykori Lánchíd Palota bejárata, amely a Lánchíd Társulat székházaként Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült 1867-ben a főváros Viziváros részében, a Clark Ádánm tér és a Fő utca találkozásánál. Az épület 2020 óta a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) székhelye.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2022. december 12.
Az egykori Lánchíd Palota bejárata, amely a Lánchíd Társulat székházaként Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült 1867-ben a főváros Viziváros részében, a Clark Ádánm tér és a Fő utca találkozásánál. Az épület 2020 óta a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) székhelye.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

A most megjelent kormányrendelet a következőket rendeli el:

  • A kormány tudomásul veszi, hogy az NBB el akar térni a bank budapesti székhelyének meghatározása kapcsán kötött megállapodástól.
  • A kormány jelezte, hogy a bankra, illetve a dolgozóira vonatkozó mentességek és biztosított kedvezmények megszűnnek, de ezek a változások majd csak a bank új székhelyének bejelentését követően alkalmazhatók. 
  • A kormány ahhoz is hozzájárult, hogy az NBB magyarországi székhelyéről szóló megállapodás megszüntethető.

A rendelet a kihirdetését követő napon, tehát pénteken lép hatályba. A döntés meghozatalára éppen azért volt szükség, mert enélkül nem indulhatott volna el hivatalosan az NBB budapesti központjának felszámolása, valamint áthelyezése. A kabinetet az NBB maga kérte szerdán arra, hogy haladéktalanul kezdje meg annak a megállapodásnak a felmondását, amely még 2019. február 5-én jött létre a felek között a pénzintézet budapesti székhelyének létrehozásáról.

Ennek tett most eleget a kormány. Akit mélyebben is érdekel az NBB ügye, az az alábbi cikkben talál részleteket.

Rendkívüli: döntött a kormány, Magyarország kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból

A Világgazdaság értesülései szerint a tegnapi amerikai bejelentés után a kabinet áttekintette az NBB helyzetét, és arra jutott, hogy visszahívja a delegáltjait.