Az idei első negyedévben 29 561 darab új személygépjárművet helyeztek forgalomba, 1,2 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) hétfőn.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A szakmai szervezet biztatónak értékelte a növekedést, bár jelezte:

A javulás elsősorban a 2022 elején még szinte minden gyártó esetében jelentős ellátási problémákat okozó félvezetőhiány enyhülésének köszönhető.

Nagyot ugrott ugyanakkor az elektromos autók eladása, 30 százalékkal többet helyeztek forgalomba, mint 2022 első három hónapjában, míg a plug-in hibrid modellek piacán mintegy 12 százalékkal több gépkocsi kelt el.

A tisztán elektromos autók így a piac 5,5 százalékát, a plug-in hibridek pedig a 4,8 százalékát adták, ami egyértelmű előrelépés, ám továbbra sem közelíti meg a nyugat-európai piacokat

– fűzték hozzá.

A nagyhaszonjárművek szegmensében volumenben 14,2 százalékkal, 1430 darabra nőtt az értékesítés. A közúti nehézpótkocsik forgalma pedig eközben 9 százalékkal, 906-ra bővült.

Autóbuszból 171 talált gazdára, ami 119 százalékos növekedésnek felel meg, miután gyenge volt a bázis.

Az MGE becslése szerint idén 

a személyautók piacán mintegy 10 százalékos csökkenés várható, a magyar autópiac ugyanakkor 2023-ban is a százezres darabszám felett marad.

 

Hiába adott el sok autót a Tesla, Kínában lenyomják a helyi riválisok

Visszaütött az árháború.