Nem igazságos, és ezért nem fenntartható, hogy a kétgyermekes édesanyák nyugdíja 15 százalékkal, a háromgyermekeseké pedig 20 százalékkal alacsonyabb az átlagnyugdíjasokénál jelentette ki Matolcsy György a parlamentben, aki az azonnali kérdések órájában válaszolt Novák Előd képviselő kérdéseire – írja az Atv.hu.

MATOLCSY György
Budapest, 2023. március 8.Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előterjesztőként felszólal az MNB 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója, valamint az MNB 2021. évről szóló határozati javaslat együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 8-án.MTI/Kovács Attila Budapest, 2023. március 8.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előterjesztőként felszólal az MNB 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója, valamint az MNB 2021. évről szóló határozati javaslat együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 8-án.
MTI/Kovács Attila
Fotó: Kovács Attila / MTI

A Mi Hazánk politikusa azt kérdezte Matolcsy Györgytől, hogy az ordító, súlyos társadalmi igazságtalanság ellen miszerint a három gyereket felnevelő nők 20 százalékkal alacsonyabb nyugdíjalappal indulnak, a kétgyerekes nők pedig 15 százalékkal kevesebbel, mint gyermektelen kortársaik mit lehet tenni?

Matolcsy György erre azt válaszolta: a jegybank három dokumentummal próbálta-próbálja Magyarország fenntartható feltárkózását segíteni. Az MNB elnöke emlékeztetett, hogy ehhez lényeges,

nélkülözhetetlen az egészséges demográfia, minden sikeres gazdasági felzárkózás ezen alapszik. 

2010-ben megindult a fordulat a termékenységi ráta 1,23 százalékról felment 1,59 százalékra, „ez az út majdnem fele” , de 2016 óta a dinamikánk csökken.

Nem elégedhetünk meg azzal, hogy tavaly is csak 88 ezer gyermek született meg. Egy új demoráfia 2.0 kormányzati programra van szükség

jelentette ki Matolcsy György, hangsúlyozva: bővülő népesség nélkül nem lesz gazdasági siker sem. A politikus nyugdíjhelyzetre vonatkozó kérdésére az MNB elnöke kijelentette: egyetért azzal, hogy nem igazságos, és ezért nem fenntartható, hogy a kétgyermekes édesanyák nyugdíja 15 százalékkal, a háromgyermekeseké pedig 20 százalékkal alacsonyabb az átlagnyugdíjasokénál. Ezt orvosolni kell, nagyon sok technikai lehetőség van az orvoslásra magyarázta az MNB elnöke.