Magyar gazdaság

Heti akciókra kötelezi a nagy áruházláncokat a kormány

A kormány heti akciók meghirdetésére kötelezi a kiskereskedelmi üzleteket – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Júliustól léphet életbe a görög és francia mintára készülő szabályozás, amely csak a nagy áruházláncokra vonatkozik, a részletek még kidolgozás alatt vannak. Az viszont már eldőlt, hogy az ársapkákat a kabinet meghosszabbította, a mezőgazdasági öntözés pedig ingyenes lesz. A miniszter arról is beszélt, nincs információjuk arról, hogy az USA magyar politikai vezetőket lehallgatott volna, az amerikai plakátkampány 65 évet késett, Oroszország pedig nem a barátunk.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartja ismét a kormányinfót, amely fél 10-kor kezdődik.

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2023. április 6.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 6-án.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2023. április 6.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 6-án.MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

11:34

Véget ért a kormányinfó

Véget ért a kormányinfó, köszönjük a figyelmét!

11:33

Akár három évet is kaphat a farkast kilövő vadász

Természetkárosítás bűncselekményét követte el, aki kilőtte a farkast, ami 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtandó. A miniszter szerint nem tűnik úgy, hogy ne lenne kellően szigorú a törvény.

11:11

A lényeges pontokon nem változtak a paksi szerződések

Olyan változás, ami az építkezés lényeges paramétereit érinti, mind változatlanok maradtak, csak technikai módosítások történtek, mondta a Roszatom-szerződésekről. A bizottságnak be kell nyújtani ezeket, ha engedélyezi őket, akkor nyilvánosak lesznek. Nem látnak okot arra, hogy a bizottság megakadályozná, de nem zárható ki újabb politikai döntés. 

11:06

Oroszország nem a barátunk

Gulyás szerint a helyzet egyértelmű, Oroszország megsértette a nemzetközi jogot, ezzel szemben Amerika a szövetségesünk és a barátunk. Hangsúlyozta, azok közé tartozunk, akik támogatják Ukrajnát.

10:56

A legvégső esetben vehetnek fel az önkormányzatok hitelt

Az önkormányzatok eladósodását nagyon veszélyes folyamatnak tartjuk – mondta Karácsony Gergely hitelfelvételre vonatkozó javaslatáról. Ilyen előterjesztést még nem kaptak, ezért arról többet nem tudott mondani, de hangsúlyozta, erre a legvégső esetben kerülhet sor.

10:53

Amennyiben a vártnál magasabb lesz az infláció, a törvény kötelezi a kormányt a nyugdíjemelésre

10:44

Rövidesen megújulhat a 2021-ben leégett encsi iskola

Leégett az encsi iskola 2021-ben, azóta konténerekben folyik a tanítás, legkésőbb májusban döntés születhet a rekonstrukcióról.

10:42

Attól, hogy a főváros nagyon sok pénzzel nem tud elszámolni, ez a kormányzati beruházásokat nem érinti

A budapesti fejlesztéseket a kormány valósította meg, attól, hogy a főváros nagyon sok pénzzel nem tud elszámolni, ez a kormányzati beruházásokat semmilyen formában nem érinti – mondta Gulyás. 

10:41

A határvédelmi költségek 1-2 százalékát térítette meg Brüsszel

A határvédelmi költségek 1-2 százalékát térítette meg eddig Brüsszel, a kormány legalább a felét szerette volna kiharcolni. Egyelőre csak a pártpolitikai fronton látszódik hangsúlyeltolódás a határvédelemhez való hozzáállásában, az Európai Bizottság részéről nem, pedig néppárti vezetés van.

10:34

A tűzszünet nem jelentené a határok mostani helyzetének nemzetközi elismerését

A tűzszünet nem jelenti a nemzetközi elismerését a határok mostani állapotának a miniszter szerint, aki jelezte, két álláspont van a világban, egy háború- és egy beképárti. A svéd NATO-ratifikációról azt mondta, hogy legalább a két ország kölcsönös bizalmára lenne szükség, ez a svédek részéről azonban hiányzik.

10:31

Nincs napirendben az üzemanyagársapka visszahozatala

A benzin és dízel ára is csökken, bár a mostani előrejelzések pesszimisták, mondta a tárcavezető. Arra a kérdésre, hogy lesz-e ismét ársapka, nem lehet semmit kizárni, de nincs ilyen jellegű döntés.

10:29

Varga Judit és Navracsics Tibor is folyamatosan egyeztet az uniós forrásokról

Gulyás Gergely az uniós forrásokról azt mondta, a tárgyalások folyamatosak, eközben a források is érkeznek. Varga Judit és Navracsics Tibor is egyeztet, az igazságügyi tárca vezetője szerdán éppen Rómában járt. 

10:26

Jogos igények vannak a pedagógusbérek emelésére

10:22

Az önkormányzatok dönthetnek az ársapkáról a strandbelépők esetén

Az önkormányzatok fenntartásába tartoznak a strandok, ezért a belépődíj esetén felvetődött ársapka is önkormányzati hatáskörbe tartozik. 

10:18

Nincs információ politikai vezetők lehallgatásáról

Nincs információ arról, hogy az Egyesült Államok politikai vezetőket hallgatott volna le Magyarországon – mondta a miniszter az újabb lehallgatási botrányról.

A CDU–CSU tegnapi elnökségi ülésén támogatták Von der Leyen mandátumának meghosszabbítását, így szerinte a NATO elnöki posztjára való jelölése nem tűnik megalapozottnak.

10:15

A szolidaritási hozzájárulási adó a szegényebb településekhez megy, abból a kormány egyetlen fillért sem lát

A főváros vezetésén azt látjuk, hogy komoly megtakarításokból és növekvő adóbevételekből egy csődhelyzet közeli állapot lett az ő elmondásuk szerint – mondta a miniszter. Szerinte a szolidaritási hozzájárulási adó a szegényebb településekhez megy, abból a kormány egyetlen fillért sem lát. 

A Tarlós által megtakarított pénzt a főváros elköltötte, Karácsony Gergely most megpróbál szót fogadni Gyurcsány Ferencnek

– mondta a tárcavezető, aki jelezte, hogy adtak rezsitámogatást a fővárosi kerületeknek, hangsúlyozva, nem helyes, ha valaki nem fizeti be az adót. A főváros 2023-as költségvetése miatt a hipa az idén 76 milliárd forinttal növekszik, és ha ehhez hozzáveszik, hogy 216 milliárd megtakarítása volt Budapestnek, akkor a kérdés, hogy

hol van a pénz.

Hangsúlyozta, hogy jogszabályi feltételei vannak, hogy a kormány kifizesse a Lánchídhoz járó állami támogatást. 

10:09

Nyáron jöhet áttörés az inflációban

Az áttörés július-augusztusban lehetséges az infláció terén – válaszolta egy újságírói kérdésre a miniszter.

10:08

Lényegesen alacsonyabb kamatokra van szükség

Szinte senki nem vesz fel komoly hitelt ilyen kamatok mellett a miniszter szerint, aki hangsúlyozta, sok hasonló lépést kell tennie a jegybanknak, hogy végre újra érdemes legyen hitelt felvenni. Gyors javulásra nem számít az építőipar területén, ahhoz, hogy az ágazat dinamikája visszatérjen, lényegesen alacsonyabb kamatokra van szükség.

 

10:06

„Csak” 65 évet késtek az amerikaiak

Rossz az időzítés, támogatnák ez  plakátkampányt, csak 65 évet késtek, mondta Gulyás az amerikai nagykövetség plakátkampányáról. Jelezte, hogy Amerikában hasonlót nehéz lenne kiviteleznie a magyar kormánynak, de nincs is ilyen szándékuk. Emmanuel Macron kínai nyilatkozatáról azt mondta, hogy ez nem új, a stratégiai autonómia fogalma korábban is szerepelt a szótárában, ami ugyanakkor a legfőbb kritikája a kormánynak, hogy Európa nem képes a saját érdekeit megfogalmazni.

Bátor lépés, hogy Európa felismerje a saját érdekeit

– mondta a francia elnök álláspontjáról. Egyelőre nincs hivatalos időpontja egy izraeli látogatásnak – mondta egy másik kérdésre.

10:03

Brüsszel tele van korrupciós ügyekkel

10:00

Amíg vannak az árstopok, a hatóság folyamatosan ellenőrzéseket fog végezni

Szentkirály Alexandra kormányszóvivő szerint az inflációra adott válaszok működnek. 

Amíg van háború és maradnak a szankciók, addig a magas infláció velünk lesz

– fogalmazott. Ennek ellenére amit a magyar kormány megtehet, azt megteszi, megismételte, hogy a kormány célja, hogy egy számjegyű legyen év végére az infláció. Hangsúlyozta, nincs pardon a trükközésben, mindenkinek az előírt készletet kell biztosítania. Az árstopok bevezetése 6700 üzlet került az ellenőrzés körébe, és amíg vannak árstopok, addig a hatóság is folyamatosan ellenőrzéseket fog végezni. 

A kormány az árak letörése érdekében arról döntött, hogy a szabályozás keretében az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába kell besorolni. Az érintett kereskedelmi egységeknek egy-egy szabadon választott termék esetén a legalacsonyabb árnál tíz százalékkal olcsóbban kell árulniuk. 

Heti akciókról van szó, ami nem vonatkozhat árstopos termékekre és a legkisebb boltokra sem. Legkésőbb július 1-jével léphet életbe. Nem hagyjuk, hogy a boltok a magyar embereken nyerészkedjenek – szögezte le a kormányszóvívő.

09:55

A költségvetésnek 1500 milliárd forintba kerül a rezsicsökkentés fenntartása

Arról is döntöttek, hogy a mikrovállalkozók, amelyek a villamos energiáért 165 forintot fizettek, azoknak ezt 76 forintra csökkentik. A kormány a rezsicsökkentést fenntartja, közel 1500 milliárd forintba kerül ez a költségvetésnek. Szerinte a vállalatok működését és a nyereségességét is elősegíti ez az intézkedés.

09:53

Magyarországon keresztül lehet szállítani ukrán gabonát, Magyarországra nem

Korábban arról volt szó, hogy Afrika megsegítése érdekében kell kiengedni az ukrán gabonát, ám ehhez képest azt látják, hogy az a magyar gazdákat teszi tönkre. Ezért arról döntöttek, hogy 25 termék esetében importtilalmat vezetnek be június végéig. Az EKÁER-ben kötelezővé tették a bejelentést, így meg tudják akadályozni más országokból érkező termékek behozatalát. 

Magyarországon keresztül lehet szállítani, Magyarországra nem.

Ezért zárral látják el ezeket a szállítmányokat, amelyeket rendszeresen ellenőriznek. Hangsúlyozta, a szolidaritás korlátja, hogy ez a magyar gazdákat nem teheti tönkre.

A kukorica behozatala 7000, a búzáé 1000 százalékkal növekedett. Az importnövekedés ellehetetlenítette az értékesítési csatornákat.

Nem állhat elő, hogy a magyar piacot szétverje az ukrán gabona

– jegyezte meg. Gulyás bejelentette, hogy ingyenes lesz az idén a mezőgazdasági öntözés, aminek a költségeit a kormány átvállalja.

09:49

Meghosszabbította a kormány az árstopokat

Ami háború van, addig szankció és infláció is van, ettől függetlenül a kormány elkötelezett, hogy leszorítsa az inflációt. 

 

Június 30-ig meghosszabították az árstopokat, 

 

Üdvözölik, amit  a jegybank alelnöke a kamatfolyosó felső szélének csökkentéséről mondott – jegyezte meg.

09:47

A háború elhúzódhat, aggasztó fejlemények

A kormány tavaly február óta minden ülését a háború értékeléssel kezdi. Több száz ezren meghaltak eddig a háborúban – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető hozzátette, hogy a háború beláthatatlan ideig elhúzódhat. Az is aggasztó, hogy nukleáris fegyvereket tesztelnek az oroszok, 

a kormány álláspontja nem változott, a NATO ne keveredjen bele ebbe a háborúba, mert az világháború és atomháború lenne. 

Ez az, amitől mindenki tart a miniszter szerint. A kabinet nem szállít fegyvereket és nem enged át szállítmányokat és ezen nem is kívánnak változtatni.

Kormányinfó Szentkirályi Alexandra Gulyás Gergely
Kapcsolódó cikkek