A szolgáltatás-külkereskedelem aktívuma 2,4 milliárd eurót (923 milliárd forintot) tett ki. Az értéke 7,2 milliárd euró (2,8 ezermilliárd forint), az importé 4,9 milliárd euró (1,9 ezermilliárd forint) volt. A szolgáltatáscsoportok közül a szállítási szolgáltatások 862, a turizmus 634, a bérmunka-szolgáltatási díj 411, az üzleti szolgáltatások pedig 405 millió euróval járultak hozzá az aktívumhoz.

Truck,On,The,Road,,Highway.,Transports,,Logistics,Concept.,3d,Rendering.
Fotó: Shutterstock

A szolgáltatásexport 64, az 71 százalékát az tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 1,2 milliárd eurós többlet keletkezett.

Első számú partnerünk továbbra is Németország, amelyhez az összforgalom 19 százaléka kapcsolódik. 

A második legfontosabb Amerikai Egyesült Államok 8,7, míg a harmadik helyen álló Ausztria 7,9 százalékkal részesedett a kereskedelemből.

Idén elmaradt a repülőrajt a magyar gazdaságban

Az év első három hónapjában sem kerülhetett ki a technikai recesszióból a magyar gazdaság, lényegében alig maradt a növekedésnek támasza. A kilábalás ugyan hamarosan megkezdődhet, de így sem lesz könnyű év az idei. Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal az első negyedévi GDP-adatokat.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 41 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 22 százalék) volt, ezt követte a szállítási szolgáltatások 32, majd a turizmus 16 százalékos részesedéssel. Import tekintetében szintén az üzleti szolgáltatások részaránya volt kiemelkedő, 53 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 29 százalék), miközben a szállítási szolgáltatások 30, a turizmus 11 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból. 

A szolgáltatás-külkereskedelmet a szállítási szolgáltatások húzták. Ennek a szektornak az egyenlege 489 millió euróval javult.

Aktívumunk az európai uniós forgalomban 70 százalékkal, 476 millió euróval lett több, amihez nagyban hozzájárult a legfontosabb partnerünkkel, Németországgal szemben regisztrált többlet 120 millió euró értékű növekedése.

A szolgáltatás-külkereskedelmi forgalom értékváltozása
2023. I. negyedév
 

Az EU-n kívüli országok esetében az aktívum 62 millió euróval, 5,4 százalékkal nőtt. A mérsékelt növekedés legfőbb oka az Egyesült Királyság viszonylatában regisztrált többlet 267 millió eurós csökkenése.