Nem változott érdemben az önkéntes nyugdíjpénztárak portfóliójának mérete az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest: az 1635,7 milliárd forintnyi nagyjából 300 millióval haladta meg a 2022. márciusit – derül ki a Magyar Nemzeti Bank szerdán közzétett adataiból.

öngondoskodás időskori
Fotó: Shutterstock

A jegybank statisztikái szerint a taglétszám évek óta tartó lassú csökkenése az idei első negyedévben is folytatódott az önkéntes nyugdíjkasszáknál: az első negyedév végén 1,092 millió tagot tartottak nyilván a piaci szereplők, amely hozzávetőleg 13 ezerrel – 1,2 százalékkal – volt kevesebb az egy évvel korábbi 1,105 milliónál. A kasszák tagdíjbevételei 2,8 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól, így nagyjából 29,3 milliárd forintot tettek ki. 

Figyelemre méltó azonban, hogy miközben a tagok befizetései mindössze pár száz millió forinttal emelkedtek 2022 első negyedévéhez képest, a munkáltatói befizetések összege 7,6 milliárdról 8,6 milliárd forint közelébe ugrott.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona az első negyedév végén

Az ugyanakkor mindenképpen örvendetes, hogy a befektetéseiken ezúttal már nyertek az önkéntes nyugdíjpénztárak. Miközben a tavalyi év első negyedében közel 90 milliárdos mínusz keletkezett ezen a soron, az idén január eleje és március vége között közel 37 milliárd forintos nyereséget sikerült elkönyvelni. A pénztári kifizetések összege látványos mértékben, bő negyven százalékkal nőtt a múlt év első negyedéhez képest – így 42,7 milliárd forintot ért el –, amelyben az egyösszegű kifizetések megugrása játszott döntő szerepet.

Az önkéntes kasszák portfóliójának összetétele nem változott drámai mértékben éves összevetésben, de azért történtek mozgások. 

A bankszámlán és készpénzben tartott eszközök állománya például több mint 42 milliárd forinttal, 65,2 milliárdra zsugorodott, így ezek részesedése éves összevetésben 6,6-ről 4 százalékra olvadt.

 A magyar állampapírok nélkül számolt kötvényállomány viszont látványos mértékben – 110,4 milliárdról 159,3 milliárd forintra – ugrott, így a részesedése 3 százalékponttal, 9,7 százalékra növekedett. Kisebb mértékben, de emelkedett a portfólió legnagyobb szeletét magyar állampapírok súlya is, amely március végén 46,3 százalékot tett ki: eközben a részvények és befektetési jegyek részesedése kisebb mértékben, de csökkent.

A portfólió összetétele önkéntes nyugdíjpénztáraknál 2023. I. negyedév

A magánnyugdíjpénztáraknál szintén folytatódott a taglétszám lassú csökkenése: az MNB adatai szerint március végén már alig több mint 52 ezer embernek volt tagi jogviszonya, közel ezerrel kevesebbnek, mint egy évvel korábban. A magánnyugdíjpénztárak a befektetéseiknél szintén pluszban zárták az első negyedévet: 

az 5,6 milliárd forintnyi eredmény jóval szebben mutat az egy évvel korábban elszenvedett nagyjából 14 milliárdos veszteségnél.

 A kasszák vagyona viszont 2,4 százalékkal csökkent 2022 márciusához képest, így 258,2 milliárd forintot tett ki.