Három év után Gattyán György eladta a Kodolányi János Egyetemet. Június elsejétől már az új tulajdonos gyakorolhatja a fenntartói jogokat. 2020 óta az intézmény növelte a hallgatói létszámát, és sok új szakot is indított.

20220121 Székesfehérvár, Kodolányi, felsőoktatás, iskola, képzés, nyíltnap, igazgatónő. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér MEgyei HÍrlap 20220121 SzékesfehérvárNyílt napon várták a leendő hallgatókat a Kodolányi János EgyetemenFotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap FMH
Fotó: Fehér Gábor / Mediaworks

Az évekig húzódó nemzetközi világjárvány és a szomszédos országban zajló háború is egyértelműen sújtotta Magyarország első magánegyetemét, amely évek óta nem jutott számottevő állami forrásokhoz

– mondta Gattyán György az eladás kapcsán. Szerinte az elmúlt három évben a Kodolányival sikerült színesíteniük és versenyképesebbé tenniük a magyar felsőoktatást. 

Az egyetem fenntartója 2023. június 1-jétől a Pro Universitate Albensis Oktatási, Beruházási és Koordinációs Zrt. lesz. 

Az új tulajdonosi kör olyan székesfehérvári kis- és középvállalkozások konzorciuma, melyeknek a tagjai több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az oktatás, a pályaorientáció, a felnőttképzés és a közösségi szolgáltatások, valamint az intézményműködtetés és -fenntartás területén, és kifejezetten az egyetem hosszú távú fenntartásának céljából alapították meg a részvénytársaságot. Az új tulajdonos vezérigazgatója, Mahler Balázs szerint a felsőoktatási intézmény jó kezekből még jobb kezekbe kerül. Kiderült, hogy 

szeptembertől nagyjából ezer fővel növelik az egyetem hallgatóinak létszámát, 

illetve részletesen kidolgozott, hosszú távú stratégiai tervvel, stabil finanszírozással, innovatív szolgáltatási környezetben veszik át a Kodolányit. 

Gattyán György váratlan húzással a hírpiacon termett, a szál Márki-Zayig vezet

Márki-Zay Péterhez köthető érdekeltséget szerzett meg az erotikus és jövendőmondó online szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György.

A cél az, hogy a Kodolányi János Egyetem erősítse lokális pozícióit, de mindezek mellett a globális felsőoktatási piacon is bővüljön, és Magyarország egyik legjobb, a piaci igényekre közvetlenül és gyorsan reagáló, hallgatóközpontú, önfenntartó magánegyeteme legyen rövid időn belül

– jelentette ki Mahler Balázs, a KJE Fenntartó Zrt. új tulajdonosának vezérigazgatója. Elmondta, hogy a tervekhez nagyban hozzájárulnak az elmúlt években a hibrid oktatás területén szerzett tapasztalatok és az a rugalmasság, amely az egyetem eddigi működését is jellemezte. Mahler szerint az egyetemnek meg kell tanulnia illeszkedni a megváltozott munkaerőpiaci igényekhez, megtartva a minőségorientált működést. 

A Kodolányi János Egyetemnek jelenleg három városban mintegy 3000 hallgatója van. 

Székesfehérváron gimnáziumot működtet, emellett pedig saját akkreditált nyelvvizsgaközponttal és öt önálló kutatóintézettel rendelkezik. Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem alapító rektora szerint a tulajdonosváltás tovább segíti az egyetem megújulási törekvéseit.