Több statisztikai jelentés várható a jövő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló és a külkereskedelmi statisztika.
 

Business,People,Are,Analyzing,And,Calculating,Work,On,Desks.
Fotó: KongNoi

Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a beruházások idei első negyedévi statisztikáit. A beruházások volumene 2022 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,3, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 5,5 százalékkal csökkent. A visszaesést a teljes nemzetgazdasági teljesítményt tekintve legnagyobb részarányú feldolgozóipar számottevő bővülése mérsékelte a leginkább. 2022-ben összességében 1,0 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző évhez képest.
Szerdán az ipari termelői árak áprilisi alakulását közli a KSH. Márciusban a belföldi értékesítés árai 48,2, az exportértékesítéséi 8,8 százalékkal nőttek éves összehasonlításban. Az eltérő mértékű áremelkedést elsősorban az okozta, hogy az – alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő – energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbit, miközben az exportárai már csökkentek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,9, az exportértékesítésiek 1,3 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 1,2 százalékkal mérséklődtek. 

Csütörtökön a idei első negyedévi részletes adatait teszik közzé, valamint a márciusi külkereskedelmi forgalom második becslését és a szálláshelyek áprilisi forgalmi adatait.

Az első becslés szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,1 százalékkal csökkent az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar járult hozzá. 

A május 9-én kiadott első becslés szerint márciusban az euróban számított értéke 16,5, az importé 2,1 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt. A külkereskedelmi többlet 899 millió euró (352 milliárd forint) volt, 1,718 milliárd euróval javult. Az előző hónaphoz viszonyítva az export 11, az 8,5 százalékkal nőtt.

Márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken 667 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 5,8, a vendégéjszakáké 9,0 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 17 százalékkal visszaesett, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 1,2 százalékkal emelkedett. Az összes bruttó árbevétel közel 36 milliárd forintot tett ki, amely folyó áron 26 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. 2023. január–márciusban a belföldi vendégek 9,6 százalékkal kevesebb, a külföldiek 15 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában.
Ugyancsak csütörtökön adja ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság a májusi beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értékét. A BMI áprilisi értéke 61,9 pontra nőtt a márciusi 55,3-ről, a válaszadók az előző hónaphoz képest kedvező bővülési folyamatokról számoltak be. Az idei érték magasabb, mint a hosszú távú április havi átlag (52,2), és az előző három év április havi értékeinek átlagát (56,1) is meghaladja.