A harmadik egymást követő negyedévben is visszaesett a ezzel továbbra is technikai recesszióban maradt a magyar gazdaság. A Központi Statisztikai Hivatal kedd reggeli közlése szerint a gazdaság teljesítménye a nyers adatok alapján 0,9, a szezonálisan, naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján pedig 1,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos negyedévitől, az előző három hónaphoz képest a csökkenés 0,2 százalékos volt.

20230306 Kaposvár A vásárlókért „harcolnak” az üzletláncok. Szinte naponta jelentik be, hogy mely termékek árát mérséklik. Vannak olyan boltok, ahol csak néhány élelmiszer ára változott, a Lidl  bejelentette, újabb száz termék árát csökkentik.Fotó: Lang Róbert lrSomogyi Hírlap 20230306 Kaposvár 

A vásárlókért „harcolnak” az üzletláncok. Szinte naponta jelentik be, hogy mely termékek árát mérséklik. Vannak olyan boltok, ahol csak néhány élelmiszer ára változott, a Lidl  bejelentette, újabb száz termék árát csökkentik.
Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A Világgazdaság által előzetesen megkérdezett elemzői konszenzus éves bázison 1,1, negyedéves alapon 0,9 százalékos recessziót jelzett, 

tehát a mai adat nem okozott meglepetést, ugyanakkor a negyedéves bázisú „növekedés” megerősíti, hogy az év elején elérhette a mélypontot a magyar gazdaság. 

A tavalyi harmadik negyedévben 0,7, a negyedikben pedig 0,4 százalékponttal csökkent a GDP, tehát a háromhavi index most mutatta a legkisebb visszaesést. Bár a részletes adatokat később közli a KSH, annyit elárult, hogy a gazdasági teljesítmény csökkenéséhez a legnagyobb mértékben az ipar járult hozzá. 

A visszaesést mérsékelte a mezőgazdaság és a szolgáltatások jó teljesítménye. Az utóbbi növekedéséhez főként az egészségügy járult hozzá, megközelítve a koronavírus-járvány előtti szintet

– állapítja meg a statisztikai hivatal.

Az adat már csak azért sem okozott nagy meglepetést, mert a nemzetgazdasági ágak többségében pocsék teljesítményt regisztrált a KSH az év első három hónapjában: az ipar közel 3, a kiskereskedelmi forgalom volumene pedig 3,5 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, miközben a felhasználási oldalon a beruházások és a fogyasztás is jókora mínusz produkált.

A második negyedévtől már jöhet a kilábalás

Az elemzők többsége szerint a következő negyedévekben várhatóan a mostaninál kedvezőbb adatokat láthatunk: az mérséklődése egyrészt segíteni tudja a fogyasztás újraindulását, másrészt a monetáris politika lazításán keresztül a beruházások is élénkülhetnek. Az ipari termelés fokozódását a korábbi beruházások segíthetik elő, míg a szolgáltatások körében a turizmus járulhat hozzá a növekedéshez. Ugyanakkor

kritikus kérdés lesz az uniós források beérkezése, az ezzel kapcsolatos bizonytalanság befolyásolja leginkább az idei várakozásokat, 

azonban az év egészét tekintve a recessziót vélhetően sikerül elkerülni az elemzők szerint. Az 1,5 százalékos éves növekedés eléréséhez viszont erőteljes felpattanásra lesz szükség az év második felében, ami a mai adatok alapján nem lehetetlen.

A GDP volumenváltozása 2023. I. negyedév
 

Gazdaságfejlesztési Minisztérium: tartható az 1,5 százalékos gazdasági növekedés

Az adatok jól mutatják, hogy a szankciók negatív hatásai az első negyedévben csúcsosodtak ki. A kormány várakozásai szerint a gazdasági teljesítmény mérséklődése ezen a szinten elérte a mélypontját, a célzott intézkedéseknek köszönhetően a második negyedévben már kedvezőbb növekedési folyamatok lesznek megfigyelhetők – értékelte az adatokat a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

2018.01.31. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.Fotó: 2018.01.31. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Szerintük ezt támasztja alá, hogy az autó- és akkumulátorgyártás, a mezőgazdaság, az egészségipar, valamint a szolgáltatások bővülése már az első negyedévben is felfelé húzta a gazdaság teljesítményét.

Az idei év második felében pedig új, radikálisabb ütemű növekedési fázis kezdődik, és újra kilőhet a magyar gazdaság.

– jósolja a GFM. A közleményben azt is hozzáteszik, hogy a kormány célja ebben a nehéz helyzetben sem változott: 

  • ki kell védeni a recessziót, 
  • 1,5 százalékos gazdasági növekedést kell elérni,
  • év végéig egy számjegyűre kell letörni az inflációt. 

Ezt a célt szolgálják az államilag támogatott vállalati hitelek, amelyek több mint 3100 milliárd forint likviditási forrást tesznek elérhetővé a gazdasági szereplők számára. Az idén a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a Baross Gábor Tőkeprogram és a Széchenyi Kártya Program 1-1,2 százalékponttal járul hozzá a növekedéshez. A lakossági és vállalati kamatstop gazdasági bővülést elősegítő hatásait is figyelembe véve összességében 2 százalékponttal nagyobb GDP-emelkedést eredményeznek a célzott kormányzati intézkedések.