Jóllehet minden jel arra mutat, hogy megindult a kamatcsökkentési ciklus a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának keddi döntése nyomán, a hiteleket egyelőre a pénzintézetek borsos áron kínálják, s emiatt a lakossági ügyfelek sem törik kezüket-lábukat a piaci kölcsönökért. A szabad felhasználású személyi hiteleknek, gyorskölcsönöknek – ennek ellenére – virágzik a piacuk. Feltehetően sokan utazásra, kikapcsolódásra költik a pénzt, amelyhez egy bizonyos összegig júliustól még könnyebb lesz hozzájutni

„Nézzünk egy 500 ezer forintos személyi hitelt kétéves futamidővel, amelynek a teljes hiteldíjmutatója (THM) 16-tól akár 30 százalékig is terjedhet. Ez azt jelenti, hogy a havi törlesztőrészlet 24 200, illetve 26 800 forintra jön ki. Mire visszafizetjük a szabad felhasználású kölcsönt 580 ezer, illetve 600 ezer forinttól szabadultunk meg” – számol ki egy gyors példát kérésünkre Fülöp Norbert, a Bankmonitor pénzügyi elemzője. Ebből az összegből ugyan nem hozhatunk össze egy fényűző nyaralást, de az például lehetséges, hogy éppen ennyi pénzre van szükség egy későbbi utazás foglalójának befizetéséhez.

Group,Of,Friends,Having,A,Festive,Dinner,At,The,Beautifully
Group of friends having a festive dinner at the beautifully decorated table with delicious meals on the beach at dusk
Az adósságfék szabályait tartalmazó rendelet azonban most is tartalmaz olyan kivételeket, ami kedvezhet a kikapcsolódni vágyó, hitelt kérelmező  ügyfélnek.
Fotó: Shutterstock

Hiába porlik el már hónapok óta a fizetésünk mintegy negyed része, s kénytelenek vagyunk lejjebb adni az igényeinkből, a magyarok a nyári kikapcsolódásra – még ha az csak egy hosszú hétvége is – hajlandók akár el is adósodni. Csak nem mindegy, hogy mennyire és milyen formában.

A szakember szerint 

Magyarországon berögzült, rossz szokás, hogy az egyes pénzügyi termékek igénybevétele előtt az ügyfél nem tájékozódik a piacon,

így jellemzően a saját bankját keresi fel akkor is, amikor gyorskölcsönre van szüksége, pedig könnyen lehet, hogy egy másik pénzintézetnél olcsóbban hozzájutna a kívánt összeghez: „Tény, hogy az ügyfél a saját bankjánál biztosan hamarabb megkapja a hitelt, hiszen régen ismerik, gyorsabban bírálják el a kérelmét, ám más pénzintézetnél esetenként több ezer forintot nyerhet.”

A folyószámlahitel és a hitelkártya használatától azonban óva int a pénzügyi elemző, esetükben ugyanis egy kis késedelem miatt hosszadalmas és bonyolult procedúrába bonyolódhat a kérelmező.

„Biztosra vehető jó hír ugyanakkor a kisebb összegű hitelt felvenni szándékozók számára egy július elsejétől hatályba lépő jogszabály-módosulás. Bár a második fél év első napjától elvileg szigorítanak az adósságfékszabályon, könnyítést is találni a friss MNB-rendeletben, ami leginkább a kisebb összegű kölcsönt felvevőket hozhatja könnyebb helyzetbe” – mutat rá Fülöp Norbert.

Az élelmiszeren és a rezsin spórolnak a magyarok

Az hatását a 18 és 70 év közöttiek leginkább a háztartási kiadásaik növekedésén keresztül érzékelik

Mint ismert, az adósságfékszabály azt határozza meg, hogy az igazolt nettó jövedelem legfeljebb mekkora részéig terjedhet a törlesztőrészlet összege. A JTM- – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – szabályként is ismert korlátozás a túlzott eladósodást hivatott megakadályozni, hiszen a maximálisan bevállalható hiteltörlesztő egyben a felvehető összegét is limitálja. Ez vonatkozik lakáshitelekre és a személyi kölcsönökre egyaránt.

A Bankmonitor magyarázata szerint az utóbbi esetben kamatperiódustól függetlenül 500 ezer forint nettó jövedelem alatt annak legfeljebb 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, míg efölött 60 százalék a korlát. A 60 százalékos arányhoz itt is legalább 600 ezer forint nettó jövedelemre lesz szükség július 1-jétől.

Az adósságfék szabályait tartalmazó rendelet azonban most is tartalmaz olyan kivételeket, amikor a bankoknak nem kell JTM-számítást végezniük. 

Ilyenek például a kisebb összegű, 300 ezer forintot meg nem haladó hitelek – a hitelkeret-emelés nem tartozik ide –, ám ezek is csak akkor, ha az igénylőnek nincs olyan meglévő hitele vagy hitelkeret-szerződése, amelynek eredeti hitelösszege meghaladja a 300 ezer forintot.

Július 1-jétől ennek a mentesítésnek az összeghatára 450 ezer forintra emelkedik, ami annyiban érthető, hogy a magas infláció miatt a vásárláshoz, nyaralás kifizetéséhez esetleg szükséges hitel összege is magasabb lehet. „Probléma ugyanakkor, hogy sok banknál a személyi kölcsönök minimális hitelösszege általában 300-500 ezer forint jelenleg” – figyelmeztet a szakértő.

Borítókép: Illusztráció       (Fotó: Németh Levente / Somogyi Hírlap)