Márciusban az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,0 százalékkal mérséklődött – közölte péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

20230215 Kaposvár A kaposvári Fusetech Kft-nél jelenleg mintegy 370-en dolgoznak,  14 nyugdíjast is alkalmaz az ipari vállalkozás.
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A termelés csökkenéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. 

A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártás nőtt a leginkább, de számottevően bővült a villamos berendezések gyártása is, 

ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene.

A termelés az év első három hónapjában 3,1 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,2 százalékkal nagyobb volt.

Februárban az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, viszont meglehetősen vegyes képet mutatott. Miközben az alágak többségében csökkent a termelés, a járműgyártás volumene 7,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. 

Biztató jeleket lát a szaktárca

Biztató, hogy az előző hónaphoz képest már második hónapja látható kismértékű növekedés, a januárban látott erős visszaesést követően. Az ipari teljesítményen belül meghatározó a járműgyártás és a villamos berendezések gyártásának növekedése, ami az elektromobilitás térnyerésével egyre inkább húzóágazattá válik – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Mint írta, az adatok rávilágítanak, hogy a háború és az elhibázott szankciók súlyos károkat okoznak a gazdaságban.

A kormány ebben a nehéz helyzetben is mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a családokat, a munkahelyeket, a teljes foglalkoztatottságot, miközben letöri a szankciós inflációt és kivédi a recessziót

– fogalmaz a közleményben, hozzátéve, hogy a hibás brüsszeli lépések ellensúlyozása érdekében a kormány elindította a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot, a Baross Gábor tőkeprogramot, valamint rendkívül kedvező kamatozású forrásokat biztosít a Széchenyi-kártya programon keresztül. Mindezeknek köszönhetően több mint 3100 milliárd forintnyi forrás áramlik a vállalkozásokhoz, ami 1,2 százalékkal növeli a GDP-t, és a kínálat bővítésén keresztül csökkenti az inflációt. A kormány intézkedései eredményesek, csökkenésnek indult az 4,7 millióan dolgoznak, és soha ilyen alacsony nem volt a regisztrált álláskeresők száma – áll a tárca kommentárjában.