Mintegy 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre a kínai Huayou Cobalt, amely Ácson építi fel első európai üzemét, ahol katódot fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán. A tárcavezető közölte, hogy a lítiumion-akkumulátorok és új kobaltanyagok fejlesztésére és gyártására szakosodott csúcstechnológiai cég kapacitása évente körülbelül százezer tonna lesz. A nagyjából 520 milliárd forint értékű beruházás nyomán 900 új munkahely jön létre, amihez az állam pénzügyi támogatást nyújt, ennek mértékét azonban csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha azt az Európai Bizottság jóváhagyta.

Szíjjártó Péter
Fotó: Borsos Mátyás / Szíjjártó Péter Facebook

Hangsúlyozta, hogy a beruházás értéke meghaladja az egymilliárd dollárt, ilyenből tavaly 159 volt a világon, és Magyarországon ez már a második hasonló volumenű bejelentés az idén.

A Huayo Cobalt abszolút csúcstechnológiát hoz Magyarországra, hogy a progresszívek is értsék, high-tech

– mondta Szijjártó Péter, üdvözölve, hogy a társaság képzési programokat is indít majd munkavállalói számára.

Majd két évig tárgyaltunk ennek a beruházásnak a Magyarországra hozataláról. Nemzetközi verseny volt. Volt jó pár más európai ország is. Szeretném aláhúzni, hogy az európai progresszívek is értsék, európai ország, amely szerette volna ezt a beruházást magához édesgetni

– fogalmazott. Szerinte autóipari forradalom zajlik éppen. Elmondta, hogy az elektromos autóhoz szükséges akkumulátorgyárak mindenképpen meg fognak épülni, a kérdés csak az, hogy hol. A tárcavezető úgy látja, hogy most egy verseny zajlik az országok között a jobb pozíciókért az új világgazdasági rendben. Kiemelte, hogy a nyugati autógyárak óriási függőségbe kerültek a keleti elektromos akkumulátoroktól, utóbbi piacot ugyanis 95 százalékban Kína, Dél-Korea és Japán uralja.

Aláírták a szerződést a magyar–szerb kőolajvezeték építéséről

A tárcavezető a két ország közötti eddigi legfontosabb megállapodásnak nevezte az Algyőt Újvidékkel összekötő kőolajvezeték építését.

Mint mondta, a jelenlegi helyzetből Magyarország nagyon sokat profitálhat, hiszen fontos találkozási pontjává vált a keleti és a nyugati cégeknek.

Ez nélkülözhetetlenné és megkerülhetetlenné teszi Magyarországot az elkövetkezendő évek európai gazdasági fejlődésében

– jelentette ki.

A miniszter emellett rámutatott, hogy elengedő elektromos akkumulátorgyár nélkül nem lehetséges a környezetvédelmi célok teljesítése sem, márpedig Magyarország ma már a világ negyedik legnagyobb gyártókapacitásával büszkélkedhet ezen a téren.

Végül arról számolt be, hogy 

a magyar–kínai kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött 13 milliárd euróval, 

és már most biztosra vehető, hogy az idén újabb csúcs fog születni, ráadásul a tavalyi beruházási rekord (6,5 milliárd euró) várhatóan megduplázódik 2023-ban.