„Az ember a legfontosabb az építőiparban” – szögezte le Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az Építők Napja alkalmából tartott központi ünnepségen, amelyen az ágazat 380 ezer, a háttériparral együtt mintegy félmillió munkavállalóját köszöntötték.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke beszél  az Építők Napján tartott központi ünnepségen
Koji László, az ÉVOSZ elnöke beszél  az Építők Napján tartott központi ünnepségen.
Fotó: ÉVOSZ

Az építőipar dupla tudásigényes ágazat, amelyben a segédmunkástól a mérnökig mindenkinek a kreativitására szükség van, hiszen nincs két egyforma létesítmény, és a megrendelő, az anyag vagy a helyszín biztosan más a szakmai szövetség elnökének megfogalmazása szerint. Koji leszögezte: 

Minden más könnyebben pótolható, mint a jó munkaerő.

Az éves szinten 7000 milliárd forint érték megépítésére felkészült ágazat szereplői szorosan kapcsolódnak a központi ünnepségnek helyet intézményhez, a 22 ezer diákot oktató Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemhez. Az intézmény rektora, Czigány Tibor ennek kapcsán arról beszélt, hogy a magyarországi mérnök- és informatikusdiplomák 40 százalékát, a mesterdiplomák 70 százalékát kibocsátó egyetem folyamatos párbeszédre törekszik a gazdasági szereplőkkel. 

20230329 Budapest 41. Construma kiállítás 11. Hungarotherm épületgépészeti szakkiállítás 11. Otthon Design kiállítás a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az ágazati igények kiszolgálására indult el tavaly például az építmény-informatikai mérnökképzés, amely jól ötvözi a hagyományos ismereteket a digitális kompetenciákkal. A valós gazdasági igényeket szem előtt tartó, értékes képzésekről ismert BME az építőmérnöki és építészmérnöki karán is számos képzést kínál olyan színvonalon, amellyel a világranglistán is előkelő helyen szerepel.

A 14 magyarországi minisztérium közül kilenchez tartozik valamilyen részterülete legalább az építőiparnak.

A tavaly létrehozott Építési és Beruházási Minisztérium, majd az abból lett Építési és Közlekedési Minisztérium az ágazat lobbiminisztériuma – emlékeztetett Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

A kormány új alkotmányt akar adni a magyar építőiparnak, ennek érdekében huszonöt szakmai szervezettel egyeztet. Cél, hogy olyan új eljárásrend lépjen életbe, amely az állami beruházások tekintetében a kevesebből többet elv alapján, a kivitelezési és a fenntartási költségek figyelembevételével eredményez új beruházásokat.

Az állam olyan fejlődési perspektívát nyitott 2010-ben az építőipar számára, mint ami utoljára Magyarországon a Millennium időszakában volt, és akkor is viták övezték a terveket és a törekvéseket. Akkor az Osztrák–Magyar Monarchiában, most az Európai Unióban kell kitartóan és következetesen képviselni a hazai érdekeket – mutatott rá Csepreghy Nándor.

Az ágazat jövőjét meghatározó, az állami beruházási eljárási rendről és a magyar építészet megreformálásáról szóló nagy törvénycsomagok várhatóan ősszel kerülnek a parlament elé.

Csepreghy Nándor
Csepreghy Nándor az őszi parlamenti ülésszakra ígéri az új törvényeket.
Fotó: ÉVOSZ

Legnagyobb kihívás most az energia kérdése, hogy honnan és milyen áron vásárolja Magyarország, ebben a tekintetben soha nem látott feladat elé állítja a döntéshozókat az orosz–ukrán háború. 

Az olcsó keleti energia miatt a mielőbbi békekötés fontos, de közben el kell mozdulni az önellátás mértékének növelése irányába. 

Az önellátás az alapanyagok tekintetében is stratégiai fontosságú, az építőanyag-import több mint 50 százalékos aránya elfogadhatatlan,

az előállítást és az újrahasznosítást meg kell reformálni. Csepreghy Nándor elmondta, hogy ezt a kérdéskört is érinti az őszre várható törvénycsomag.

Félmilliós foglalkoztatotti kör

Az építőipar, kiegészítve az építőanyag-iparral, valamint az oktatás és a tudományos élet képviselőivel, félmillió ember munkájára támaszkodik. A teljes értéklánc az ország termelési értékének 12 százalékát adja, ami húzóágazattá teszi az építésgazdaságot. Az ágazat 2023-ban új kihívások előtt áll. Csökkenő munkalehetőségek mellett kell a hatékonyságot növelni, a képzett munkaerőt megtartani – írta az ÉVOSZ ünnepi közleményében.