Rengeteg kihívás előtt áll a szektor az idén, amikor az inflációs nyomás, a munkaerő megtartása és a munkaerőhiány, az állami beruházásoknak az év felétől várható visszaesése és a lakáspiac jelenlegi állapota számos kérdőjelet vet fel – összegezte az Opten az ágazati hangulatot.

Construction helmet on Construction site
Fotó: Shutterstock

Szezonálisan is az elmúlt évek legkevesebb cégalapítását hozta az április, rögtön azt követően, hogy az újvállalkozás-indítások száma márciusban kiemelkedően magas volt az elmúlt időszak távlatában.

A szektorban működő vállalkozásoknak valószínűleg szembe kell nézniük cash flow problémákkal és a ki nem egyenlített tartozások növekedésével, erre utalnak az eljárások terén tapasztalt trendek

 – mondta Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője.

Tavaszi számháború az építőiparban

A január–februári megtorpanást követően az építőiparban működő cégek száma számottevően nőtt márciusban, összességében mintegy kétszázzal, ám áprilisban a lendület elfogyott, és kismértékű csökkenés következett be. A márciusi növekedés mértéke csak az elmúlt két hónap viszonylatában kiemelkedő, hasonló és ennél magasabb gyarapodás jellemezte az elmúlt éveket is. Az építőiparban működő cégek száma az áprilisi csökkenés ellenére is magas, átlépte a 66,7 ezres szintet, ami további rekordnak számít az elmúlt hat évben. A cégalapítási kedv markánsan nőtt az év harmadik hónapjában, de aggodalomra ad okot, hogy az áprilisi alapítások száma szezonálisan az elmúlt hat, és havi szinten – januártól eltekintve – az elmúlt két és fél év legalacsonyabb értéke. Szezonálisan magas volt tavasszal a megszűnések száma, illetve az új eljárásoké is kiugró. Hasonló trendet tavaly nyár végén, a kataszabályok megváltoztatása miatt lehetett látni.

Az építőiparban a felszámolási és végrehajtási eljárások aránya magasabb, mint az összes cég tekintetében, ami figyelmeztető jel lehet. Ezért fontos, hogy a szektorban működő vállalkozások figyeljenek a pénzügyi stabilitásukra, és aktívan kezeljék az esetleges cash flow nehézségeket – hangsúlyozta a szakértő.

A jelenlegi kiszámíthatatlan gazdasági környezetben kiemelt fontosságú a cégek pénzügyi stabilitása, amelynek hiánya akár felszámolási hullámot is eredményezhet. Az iparág stabilizálódásához és folyamatos fejlődéséhez a három-öt évenkénti hullámzás helyett az építésgazdaság kiegyensúlyozott teljesítménye elengedhetetlen

– szögezte le Rázsóné Szórády Csilla, az Új Ház Zrt. vezérigazgatója.

Próbára teszi a piaci szereplők, a megrendelők és a kivitelezők alkalmazkodóképességét egyaránt a gazdasági helyzet. Valószínűsíthető, hogy a szektorban az elkövetkező pár évben változnak a piaci igények, és a technológiai megújulás is szélesebb körű lesz.

A fenntartható építkezés egyre nagyobb szerepet játszik Magyarországon is, az energiahatékonyság pedig egyre fontosabbá válik az építőiparban, ami hosszú távon költségmegtakarítást is eredményez. 

Jelenleg a rövid távú tendencia a jellemző, ami hónapról hónapra hozhat eltérő irányt, 

példa erre a március és az április eltérő trendje.

Opten – Cégfluktuációs Index vármegyénként az építőiparban, 2023. április
 

Az új felszámolási eljárások magas szintje nemcsak az építőipart jellemzi,

hasonló a helyzet a nemzetgazdasági cégtrendben is, amely 0,4 százalék körül pulzál. A szektorban – az összes cégszámhoz viszonyítva – arányaiban ez magasabb mértékben volt jelen márciusban, megközelítve a 0,8 százalékot, de az áprilisi 0,6 százalék sem hozott megnyugvást.

Construction helmet on Construction site
Fotó: Shutterstock

Kiemelkedő az új végrehajtási eljárások számának növekedése, ami márciusban meghaladta az 1400-at, áprilisban viszont jóval kevesebb, mintegy 900 eljárás indult, ami pozitív üzenetet is hordozhatna, de szezonálisan az elmúlt hat év legmagasabb értéke.

Mindez azt jelenti, hogy 

az építőiparban működő cégek magas százaléka hosszabb-rövidebb ideig érintett a végrehajtásokban.

Ez felvetheti a szektorban működő cégek esetlegesen megnövekedett cash flow problémáit vagy a ki nem egyenlített tartozások növekedését.

Az Opten közlése szerint az elmúlt öt évben havi szinten nem szűnt meg felszámolással annyi cég a szektorban, mint idén márciusban és áprilisban.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI) áprilisra vonatkozó értéke az építőiparban országosan 17,42 százalék, 2022. évi értéke pedig országosan 18,6 százalék volt.