Nem kell engedély az eddig engedély nélkül létesített kutakra – a parlament kedden elfogadta az erről szóló jogszabályt. A döntésre a kormány hívta fel a figyelmet a hivatalos közösségi médiás felületén.

20230406 DarnózseliTörvény a fúrt, a vert és ásott kutakra.Bertalan Ferenc kutak engedélyezése, locsolás a kertben
Megszavazta a parlament a 2024 előtt fúrt kutak engedélyezésének mentességét. (Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld)

Az Országgyűlés által megszavazott törvény értelmében

nem kell engedély a 2024 előtt engedély nélkül fúrt háztartási kutakra, ha azok nem mélyebbek 50 méternél.

A Magyar Nemzet azt írta, hogy az Országgyűlés 169 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 12 tartózkodás mellett fogadta el a Pintér Sándor által benyújtott törvényjavaslatot. Ugyanakkor az új kutak létesítéséhez továbbra is kell engedély.

Miről szól a fúrt kutakról elfogadott jogszabály?

A fúrt kutak kérdéséről a Világgazdaság több cikket írt. Május közepén számoltunk be arról, hogy 2024 januárjától kútamnesztia lép életbe: a korábban engedély nélkül létesített sekély kutak automatikusan szabályosnak minősülnek. A mai szavazással eldőlt, hogy a bejelentési és engedélyeztetési kötelezettség is megszűnik a háztartási, a kerti és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítéséhez, feltéve, ha a kút

  • mélysége nem haladja meg az 50 métert,
  • nem érinti az első vízzáró réteget,
  • háztartási és mezőgazdasági használatra szolgál,
  • vízkészletvédelmi szempontból nem védendő területen található.

A törvény megkülönbözteti a vízkészletvédelmi szempontból védendő területeken fúrt kutakat, illetve a vízkészletvédelmi szempontból kockázatot nem jelentő területeket is. Ennek alapja a vízkészletvédelmi szempontból védendő területek országtérképe.

Fontos, hogy a védendő területen fúrt kutak továbbra is csak a vízügyi hatóságnak való bejelentéssel létesíthetők, üzemeltethetők és szüntethetők meg.

Ha viszont kockázatmentes területen lévőről van szó, akkor szükségtelen a háztartási kutak engedélyezési kötelezettségének fenntartása. Vagyis ezek a háztartási kutak megúsznák a teljes engedélyezési-bejelentési procedúrát.