Az idén is meghirdeti a kormány a tíz éve sikerrel zajló a Nyári diákmunka programot, ezen a nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak. A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat-szerzését – jelentette be pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Fotó: Balázs Attila / MTI

A programba ezúttal is 

  • 16–25 év közötti, 
  • nappali tagozaton tanuló, 
  • munkaviszonyban éppen nem álló, 
  • vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhetnek. 

A támogatásokat önkormányzatok, a mezőgazdaságban, turizmusban vagy vendéglátásban működő vállalkozások vehetik igénybe.

A sikeresen pályázók legfeljebb két hónap időtartamra, napi hatórányi munkavégzéshez kapcsolódó munkabért kaphatnak.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 222 300 forint vehető figyelembe, a szakképzettséget nem igénylő munkakörök esetében pedig 174 000 forint, amelyek összege rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén arányosan csökken.

A diákok június 15-től regisztrálhatnak a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál, a támogatással elhelyezkedő fiatalok legkorábban 2023. július 1-jével állhatnak munkába.

Az augusztus végéig tartó program részletei a Foglalkoztatási portálon olvashatók.

A nyári diákmunkaprogram eddigi tíz éve alatt több mint 267 ezer tanuló, hallgató foglalkoztatását támogatták, összesen csaknem 27 milliárd forinttal.

Jól kereshetnek itthon a diákmunkások

Egyre népszerűbbé válik a diákmunka az elmúlt években a Prohuman Diákmunka tapasztalatai szerint, így várhatóan a tavalyi százezret meghaladó létszámnál is többen dolgoznak majd idén ebben a foglalkoztatási formában – derül ki az iskolaszövetkezet közleményéből.

A diákmunka minimálbére bruttó 1334 forint óránként, míg a középfokú végzettséghez kötött állásoknál ez már 1704 forintra nő. Az átlagos órabér országosan azonban még ennél is magasabb, 1700-2000 forint körül alakul, amit a balatoni és a budapesti bérek meghaladnak.

Nagyszabású állásbörze segít jó munkaerőt találni

Jó munkához jó munkaerő is kell, a megtalálásához a Világgazdaság állásbörzéje biztosít minden eddiginél nagyobb lehetőséget a budapesti Westend Tetőkerten június 29-én. Az eseményt szakmai programok színesítik.