Az év első felében is folytatódott a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) mulasztás miatt nyilvántartott szerződések számának a csökkenése – derül ki a BISZ Hitelinformációs Zrt. friss adataiból.

Confused,Frustrated,Young,Man,Reading,Letter,In,Cafe,,Debt,Notification,
Fotó: Shutterstock

A vállalat weblapján szereplő statisztikák szerint június végén 841 ezer mulasztást tartottak nyilván a lakossági alrendszerben, 91 ezerrel – 9,8 százalékkal – kevesebbet, mint fél évvel korábban. A jelentős mértékű – és egyes korábbi előrejelzéseknek ellentmondó – csökkenéshez a még fennálló mulasztások számának zsugorodása járult hozzá elsősorban: az érintett szerződések mennyisége fél év alatt 680 ezerről 603 ezerre csökkent. 

Ezzel együtt érezhetően visszaesett a már megszűnt, de a nyilvántartásban még szereplő mulasztások száma is, itt a decemberi 252 ezer után júniusban már csak 238 ezer szerződésről tudott a statisztika. Ezzel az idén is folytatódott a lakossági KHR-ben nyilvántartott, késésben lévő szerződések számának évek óta tartó, folyamatos csökkenése: bő négy évvel ezelőtt, 2018 végén például még csaknem 1,7 millió mulasztást tartottak nyilván a rendszerben.

A BISZ Zrt. adatai szerint jóval lassabb ütemben ugyan, de csökkent a lakossági alrendszerben szereplő összes szerződés száma is. 

Június végén 9,143 millió hitelszerződés szerepelt a a nyilvántartásban, 81 ezerrel volt kevesebb a fél évvel korábbinál.

Ehhez a még fennálló szerződések számának érezhető mértékű – 93 ezres – csökkenése járult hozzá, miközben a megszűnt szerződéseknél enyhe mértékű emelkedést regisztrált a társaság.

Az év első hat hónapjában csökkent némileg a KHR lakossági alrendszerében nyilvántartott természetes személyek száma is – bár érdemben nem változott 2022 decemberéhez képest –, és június végén valamivel 5,1 millió felett alakult.

A vállalkozói alrendszerben viszont minimálisan ugyan, de már növekedett a nyilvántartott késedelmek száma: 

a 2022. decemberi 144 ezerről június végére 146 ezerre emelkedett, ami a még fennálló mulasztások számának emelkedésével magyarázható.

Vállalati hitelszerződésből egyébként 1,095 milliót tartottak nyilván a KHR-ben az év derekán, kétezerrel többet, mint fél évvel korábban.