A múlt év végén már csak 932 ezer, a lakossági hitelszerződésekhez köthető mulasztást tartottak nyilván a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), ami 11,6 százalékkal – 122 ezerrel – kevesebb a 2021. decemberinél – derül ki a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. adataiból.

A,Red,Man,Is,Handcuffed,To,A,Money.,Dependence,On
Fotó: Shutterstock

A BISZ honlapján közzétett statisztikák szerint a KHR lakossági alrendszerében tárolt mulasztások száma meredeken csökkent az elmúlt években: a 2022 decemberéig számolt 

három év alatt 536 ezer szerződés tűnt el a rendszerből.

A lakossági mulasztások nagy többsége változatlanul még fennálló késedelem, ám ezek száma is számottvően csökkent tavaly: 

év végén 680 ezret tett ki, 117 ezerrel – csaknem 15 százalékkal – kevesebbet az egy évvel korábbinál.

A KHR-ben tárolt összes lakossági szerződés száma is valamelyest csökkent 2022-ben, és 9,224 milliót tett ki. (Ez egész pontosan 68 ezerrel volt kevesebb az egy évvel korábbinál.) Ezen belül kicsivel 7 millió felett alakult a még fennálló szerződések száma, míg a már megszűnteké bő 2,2 milliót ért el. A hitelinformációs rendszerben szereplő magánszemélyek száma közben 38 ezerrel, 5,116 millióra emelkedett, így némileg nőtt az egy adósra jutó átlagos szerződésszám is.

A KHR-ben szereplő mulasztások száma
 

A vállalkozói alrendszerben már jóval visszafogottabb mozgások történtek tavaly: a mulasztások száma (144 ezer) megegyezett az egy évvel korábbival, miközben az összes nyilvántartott szerződés mennyisége 21 ezerrel, 1,093 millióra nőtt.