Hazánkban 2022-ben 980 ezer 15–24 év közötti élt. Ők az a korosztály, akik már munkaképes korúak és bevonhatók a munkaerőpiacra. Ugyanakkor a  foglalkoztatásukra szigorú szabályok vonatkoznak – írta elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

Magyarországon 15 éves kor betöltésekor lehet először munkát vállalni, de ekkor csak iskolai szünetekben, és szülői vagy gyámhatósági engedéllyel. 16 és 18 éves kor között is szükséges a szülői beleegyezés a munkavállaláshoz, ám 16 éves kortól lehet év közben is munkát vállalni, viszont csak nappal (éjszakai munkát 18 éves korig nem lehet végezhetni, vagyis 22–06 óra között).

2022. január elsejétől a 25 év alattiak jövedelme adómentes az átlagbérig (az aktuális érvényes összege 500 ezer forint), ezzel is ösztönözve a munkavállalásra őket. Amennyiben ezt az összeget meghaladja a fiatal havi keresete, csak az átlagbért meghaladó összegre kell személyi jövedelemadót fizetnie. Ehhez hasonló rendszer Magyarországon kívül csak Lengyelországban van.

A szóban forgó, 15–24 éves korosztály csökkenő létszáma ellenére 2016-ig folyamatosan nőtt a gazdaságilag aktívak száma a korosztályon belül, és az azt követő években is kisebb mértékben mérséklődött a gazdasági aktivitás a népességcsökkenéshez képest, azaz összességében kedvező folyamatok zajlanak a fiatal korosztály munkaerőpiaci részvételével kapcsolatban, a korcsoportból egyre többen kerültek be a munka világába.

A gazdaságilag aktívakon belül nőtt a foglalkoztatottak száma (2022-ben 271 ezren dolgoztak) és csökkent a munkanélkülieké (2022-ben 32 ezer fő), ebben a munkaerőhiány is fontos szerepet játszott.

A folyamatokat jól szemlélteti a foglalkoztatási és munkanélküliségi ráta alakulása. Az előbbi jelentősen emelkedett, miközben a munkanélküliségi ráta nagymértékben visszaesett a 15–24 évesek körében. Tavaly e korosztály közel 27,6 százaléka dolgozott Magyarországon, szemben a 2009-es 18,7-del.

Kiemelt időszak a fiatalok foglalkoztatásában a nyári szezon mind a szünidő miatt, mind a fiatalokat leginkább kereső szektorok szezonalitása következtében (turizmus, vendéglátás, mezőgazdaság stb.).

Hivatalos statisztikai adatok nem állnak rendelkezésünkre a nyári diákmunkára vonatkozóan, a KSH által az idén közzétett adatok a teljes munkaidőben dolgozókra és egész évre vonatkoznak. Így egyéb forrásokból, elsősorban az egyes iskolaszövetkezetek adataiból kaphatunk körképet a fiatalok nyári foglalkoztatásáról.

A kormány az idén is meghirdette a Nyári diákmunkaprogramot, amelynek keretében bértámogatást nyújt a hirdetményben megjelölt feltételeknek megfelelő munkáltatók részére a 16–25 éves nappali tagozaton tanuló diákok és egyetemi hallgatók nyári foglalkoztatásához. A 2013-ban indult programmal évről évre sok fiatal nyári foglalkoztatását támogatják,

2023-ban 3,5 milliárd forint keretösszegben.

Az elmúlt 10 év alatt több mint 267 ezer diákot és hallgatót támogattak a nyári munkavállalásukban, 27 milliárd forint összegben.

A program időtartama minden nyáron legfeljebb 2 hónap (július-augusztus), napi 6 órai munkavégzés mellett. A havi bér szakképesítést igénylő munkahely esetén 222 300, ellenkező esetben 174 ezer forint.

A MISZ Műegyetemi Iskolaszövetkezet és a Műegyetemi Hallgatói Kft. korábbi felmérése alapján a diákok több mint fele részmunkaidős állásban dolgozik szívesen, és mindössze 2 százalékuk preferálja a heti 10 óra vagy annál kevesebb munkát, kétharmaduk 3–8 hét között vállalna állást.

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) is készített kimutatást a 2022. június 1. és augusztus 31. közti időszak diákmunkapiacáról. A DiákÉSZ tagjain keresztül a teljes iskolaszövetkezeti piac 70-75 százalékát fedi le, így viszonylag széles körű áttekintést nyújtanak a statisztikái a témában. Az adatok szerint a tavalyi nyári diákmunkaidényben 24,5 milliárd forint kifizetett bért keresett meg a 75 ezer munkát vállaló diák, 9 ezer cégnél. Összesen 16,2 millió munkaórát dolgoztak le, 1500 forint átlagos órabér mellett, amellyel átlagosan 325 ezer forintnyi nyári jövedelmet szereztek.

A KSH 2023-as adatai szerint 2022-ben a 20 év alattiak havi bruttó átlagkeresete 300 ezer forint volt, míg a 20–29 éves korosztályé több mint 430 ezer. Egyik sem érte el a nemzetgazdasági szintű, 500 ezer forintos átlagbért.

Azonban érdekes adalék, hogy 2021-ről 2022-re a fiatalok bérezése magasabb növekedési ütemet mutatott az országos átlagnál. Miközben nemzetgazdasági szinten 2022-ben egy év alatt átlagosan 17,4 százalékkal emelkedtek a keresetek, addig a 20 év alattiaké 18,9 százalékkal, a 20–29-éveseké 17,8 százalékkal nőtt 2021-gyel összevetésben.

Fontos információt közölt a a nyári diákmunkával kapcsolatban

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra. Sőt, esetükben igénybe vehető a 25 év alattiak kedvezménye is.