A magyar kormány célja az uniós támogatások felhasználásával, hogy Magyarország 2030-ra az öt legélhetőbb országának egyikévé váljon – nyilatkozta Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az M1-nek. A politikus szerint csak a vak nem látja, hogy az uniós utalások azért késnek, mert amikor a magyar kormány az uniós pénzek folyósításáról már éppen megállapodna, akkor az Európai Parlament baloldali többsége hatalmas álproblémát kreál, amelyet átad az Európai Bizottságnak, és akkor kezdődik a folyamat elölről.

Budapest,,Hungary,-,Young,Happy,Blonde,Tourist,Woman,In,Grey
Budapest, Hungary - Young happy blonde tourist woman in grey coat and sunglasses taking photos of Budapest landmarks with Buda Castle Royal Palace, River Danube and sightseeing ship at background
Fotó: Shutterstock

Latorcai Csaba szerint most, hogy nem ülésezik az Európai Parlament, bízhatnak abban, hogy nyár végére immár hivatalosan is megérkezik az a pozitív álláspont, amelyet szakértői szinten már jeleznek Magyarország kormányának a bizottság részéről.

A kormány célja az európai uniós pénzek felhasználásával, hogy olyan országgá váljon, ahol jól és szépen lehet élni, ahol gyarapodik minden vállalkozás, gyarapodik minden magyar ember, és elérjük az Európai Unió legmagasabb fejlettségi szintjét. Értehetetlen, hogy ezen mit nem támogat a baloldal

– nyilatkozta az államtitkár.

Latorcai a kormány területfejlesztési céljainak két alapvető irányát említette: városban vagy kistelepüléseken élni ne életminőségek közötti választás, hanem életstílus melletti döntés eredménye legyen. Ez azt jelenti, hogy a közszolgáltatások mindenütt egyformán elérhetők kell hogy legyenek.

Ehhez szerinte fel kell tárni az adott régiók rejtett tartalékait, mi az, ami a versenyképesség fejlődéséhez hozzájárul, a kormány feladata pedig elősegíteni, hogy erre a versenyelőnyre valóban szert tudjanak tenni. Akár település és település között vagy nemzetközi szinten is, és így Budapest versenytársává válhat Bécsnek vagy Prágának.

Kiszúrta a szemünket az EU, és ennek súlyos következményei vannak

Májusban mindössze 47,8 milliárd forintot utalt Magyarországnak az Európai Unió, ráadásul szinte kizárólag az agráriumnak, miközben a magas kamatkörnyezet brutális terhet jelent a központi költségvetésnek. Az uniós források csúszása a büdzsé év eleji hiányának negyedét magyarázta.