A magyar kormány célzott intézkedései már ötödik hónapja szorítják lefelé az inflációt. A fogyasztói árak emelkedésének üteme éves alapon 20,1 százalékra mérséklődött júniusban az előző adatközléshez képest. Ez 1,4 százalékpontos csökkenés.

Nagy Márton
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton arról beszélt, hogy a januári tetőzés óta már ötödével mérséklődött az Hozzátette, hogy utoljára 2022 szeptemberében volt ilyen alacsony az adat.

A GFM közleménye szerint a tárcavezető a júniusban bevezetett kötelező akciózás eredményeit látja a kedvezőbb inflációs adat mögött.

A boltok ma már egymásra licitálva jelentik be az akciókat, aminek hatására éves alapon az élelmiszer-infláció júniusban 4,2 százalékponttal mutatott kedvezőbb szintet a megelőző hónaphoz viszonyítva. Májushoz képest pedig jelentősebb csökkenést mutatott az idényzöldségek és a gyümölcsök, a vaj, a tej, valamint a tészta ára

– olvasható a minisztérium közleményében.

Ennek Amerikában biztosan nem fognak örülni: Nagy Márton Kínába megy, és a Huawei vezetőivel tárgyal

A miniszter távol-keleti útján többek közt találkozni fog a Kínai Ipari és Technológiai Minisztérium tisztviselőivel, a Kínai Fejlesztési Bank, a Bank of China, a Kínai Export-Import Bank, valamint a Huawei képviselőivel.

Nagy Márton azt is elmondta, hogy a jelenlegi intézkedések mellett elérhető lesz az infláció egy számjegyűre csökkentése még az év vége előtt. Hozzátette, hogy már nagyjából 350 ezren használták a július 1-je óta működő online árfigyelő rendszert. Az árösszegző honlap hatására a miniszter szerint egyes boltok már el is kezdték csökkenteni az áraikat.

Az infláció elleni küzdelem következő lépése augusztusban jön el, amikor a kormány 10-ről 15 százalékra emeli a kötelező akciózás mértékét, ami az árstopos termékekre kötelezően ki lesz terjesztve. A kormány ettől az intézkedéstől azt várja, hogy az alapvető élelmiszerek ára tovább csökken majd.