Mindent bevetett egy katás szobafestő és mázoló, hogy ne derüljön ki, hogy az adózási szabályokat megkerülve vállalta egy épület generálkivitelezési munkálatait – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az egyéni vállalkozó bejelentette az adóhatóságnak tevékenysége szünetelését, és azt nyilatkozta, hogy bevétele 12 millió forint, azaz az alanyi adómentesség választására jogosító és a katás adózókra irányadó értékhatár alatt maradt. 

Painter,Man,At,Work,With,A,Roller,,Bucket,And,Ladder,
Fotó: Shutterstock

Nyilatkozatát azonban rövid idő alatt megcáfolta a bankszámlája, mivel az odaérkező összegek lényegesen meghaladták az értékhatárát.

Habár a szakember szüneteltette egyéni vállalkozását, mégis elvállalta egy épület generálkivitelezését, és a számlájára érkező összeg éppen megfelelt a kivitelezés ellenértékének.

A kivitelező és a megrendelő azt a látszatot próbálta kelteni az ellenőrzés alatt benyújtott dokumentumokkal, hogy a beruházást nem is az egyéni vállalkozó, hanem egy kényszertörlés alatt álló harmadik fél végezte el. 

A bemutatott szerződésen és számlákon viszont a vállalkozóhoz köthető számlaszám szerepelt a harmadik fél adatai között. A vállalkozó azzal védekezett, hogy a bevétel nem az ő vállalkozásáé, így az adófizetés sem őt terheli.

Mindeközben a munka megrendelője úgy gondolta, hogy a kényszertörlés alatt álló társaság számláján szereplő összeg áfatartalmát visszaigényli, ezzel igazolva a harmadik fél hitelességét az ügyletben. A kiutalásra nem került sor, mert a munkatársai bizonyították, hogy a kérdéses harmadik vállalkozás nem végezhette el a munkákat, hiszen sem alkalmazottai, sem eszközei nem voltak hozzá. A megrendelő nem várta meg az ellenőrzés következő lépését, önként mondott le az áfa-visszaigénylésről, és javította bevallásait.

A vállalkozó végül kénytelen volt megfizetni az adóhiányt, a késedelmi pótlékot és a kiszabott bírságot is, ami csaknem 35 millió forintot tett ki.