A kerti szerszámokat, berendezéseket – így a fűkaszákat – árusító boltokban találkozhat a fogyasztó benzines és elektromos modellekkel is, az utóbbiak vagy kábellel csatlakoztathatók a hálózathoz, vagy beépített, esetleg levehető akkumulátorral rendelkeznek. Az akkumulátoros fűkaszák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) ezt a típust tesztelte külföldi partnerek együttműködésével.

fűkasza
A fűkaszával olyan területeken is szépen le lehet vágni az aljnövényzetet, ahol a fűnyíróval nehézkes.
Fotó: Shutterstock

A tesztek során a szakértők 16 márkát vizsgáltak: az Al-KO-t, a Black & Deckert, a Boscht, a Dewalt, az Einhellt, a Fieldmannt, a Gardenát, a Greenworksot, a Husqvarnát, a Makitát, a Riwallt, a Ryobit, a Stigát, a Stihlt, a Torót és a Worxt. A webshopokban és 24 hazai boltban megvásárolható akkumulátoros fűkaszákat próbáltak ki, amelyek közül 20 damilos, 4 pedig pengés vágófejjel rendelkezik.

Fontos szempontok a választáskor

„A négy legfontosabb szempont, amelyek mentén górcső alá vették a gépeket: milyen hatékonyan vágják a füvet, mennyire praktikus a használatuk, meddig bírja az akkumulátoruk és milyen gyorsan tölthető újra, illetve mennyire zajosak használat közben” – tájékoztatott Dénes Júlia, a TVE munkatársa.

Mivel egy fűkasza sokféle feladat ellátására képes, és mindenki a saját igényeinek megfelelően keresi az igazit, ezért a vizsgálatok során is többféle kihívás elé állították az egyes modelleket. Hiszen nem mindegy, hogy egy kis szegélyigazításhoz keressük a megfelelő segítséget, vagy rendszeresen szeretnénk megküzdeni a magas fűvel, gyommal. Ráadásul a terep jellege sem elhanyagolható szempont. Éppen ezért a tesztelt fűkaszákat bevetették szegélyek mentén függőleges és vízszintes irányban is, fal (kerítés) és ösvény (út) mentén, végül pedig egy magas fűvel és gyomokkal borított területen.

Az eredmények azt mutatják, hogy mindegyik terméknek megvan a maga erőssége és gyengesége. Ezért fontos, hogy előre meghatározzuk, milyen területre és feladattípusra keresünk gépet. 

Általánosságban például az Einhell Agillo 18/200 GE-BC36/30 jónak mondható fűkasza, de ha kifejezetten sok a függőleges szegélyterület ott, ahol dolgoznánk vele, esetleg ösvény/út mentén használnánk, akkor nem leszünk elégedettek munka közben. Ezzel szemben falak/kerítések menti szegélyigazításra a legjobb választás. Ráadásul a magas fűvel és a gyomokkal is látványosan megküzd.

Nem függünk a zsinór hosszától

Az akkumulátoros fűkaszák fő előnye abban rejlik, hogy jó ideig használhatók anélkül, hogy csatlakoztatni kellene őket a hálózathoz, és a vezeték sem kuszálódik össze a lábunk körül. 

fűkasza
Ha nincs akkumulátor, csatlakoztatni kell a hálózathoz a berendezést, ami – a zsinór hosszától függően – korlátozza az elérhető területet.
Fotó: Shutterstock

Arról már nem is beszélve, hogy a benzines verziók zajával sem kell kínlódnunk. 

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az akkumulátor kapacitása nem korlátlan, és a töltése időbe telik, ez néha akár több óráig is eltarthat

– emelték ki a tesztelők. A Dewalt DCMST561NA mindössze 12 percig bírta a terhelést. A tesztelt termékek üzemideje egyébként egy töltéssel 12–50 perc között mozgott. Töltési idő tekintetében is nagy a szórás: 40–210 perc, géptől függően. Egyes modellek ráadásul viszonylag nehéz akkumulátorral vannak felszerelve, ami erősen befolyásolja a készülék összsúlyát és a vele való manőverezést.

Az akkumulátort és a töltőt külön meg kell venni

A tesztelt termékek átlagára is elég széles skálán mozog: 16 ezer és 124 ezer forint között – jegyzi meg a TVE az összehasonlító elemzésben. 

Az első helyezett Stihl-termék 91 ezer forintos átlagáron volt elérhető a tesztelés idején, míg a második helyen végzett fűkaszát mindössze 33 ezer forintos átlagáron meg lehetett venni. 

Majd azonnal hozzáteszik: a legtöbb esetben ez az összeg nem tartalmazza az akkumulátor és a töltő árát, ezért ezt tartsuk észben a kiadások tervezésénél.