Nem volt felmondási hullám a tanárok körében sem az előző tanév végén, sem a nyári szünetben – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese egy interjúban, hangsúlyozva, hogy míg a szakszervezetek azt állították, hogy az új pedagógus-életpályatörvény miatt ötezren fognak felmondani, addig a közel 170 ezerből alig pár százan szüntették meg a jogviszonyukat.

20230804 Budapest
A rendőrségi drónok használatáról tartottak sajtótájékoztatót.
Fotó: Csudai Sándor CSS 
Origo
képen: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára20230804 BudapestA rendőrségi drónok használatáról tartottak sajtótájékoztatót.Fotó: Csudai Sándor CSS Origoképen: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára
Fotó: Csudai Sándor / Mediaworks

A Magyar Nemzetnek nyilatkozva Rétvári kifejtette azt is, hogy bár a szakszervezetek tanárhiányról beszélnek, a hazai tanár-diák arány 10-15 százalékkal haladja meg az EU átlagát, tehát ennyivel jut azonos számú diákra több tanár nálunk, mint az unióban. Ez részben annak az eredménye, hogy 2010 óta a diákok száma 15 százalékkal, míg a tanároké csak mintegy 2 százalékkal csökkent.

A politikus szólt arról is, hogy bár sok tanár távozott iskolájából a nyári szünet alatt, többségük még a szünet alatt egy másik iskolában helyezkedett el. Az elmúlt években felmondók többsége tehát nem a pályát, csak az iskoláját hagyta el. Az utánpótlás kapcsán pedig Rétvári kiemelte, hogy az elmúlt hat évben idén vették fel a legtöbb hallgatót pedagógusképzésre. Elmondta azt is, hogy 

a biológia-, fizika-, kémia-, matematika-, természetismeret- és természettudomány- (science) tanárnak felvettek száma 208-ról a duplájára, 416-ra emelkedett idén.

A pedagóguspályára 18 845-en jelentkeztek idén, 10 514 tanulót fel is vettek, így az utánpótlással sem lesznek gondok. Az új életpályatörvény kapcsán pedig a miniszterhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a tanárok átlagbére 800 ezer forintra emelkedhet. és az eddig maximálisan 26 tanóra helyett fix 24 tanórában határozza meg a heti óraszámot, 46 napról 50 napra növeli a szabadnapok számát, eltörli az adminisztratív terhek jó részét, így a pedagógus I. fokozatban levők portfóliókészítési kötelezettségét is, az új törvény kifejezi a pedagógusok iránti megbecsülést, bevezeti a teljesítménybért, vagyis azoknak lesz a legmagasabb a bérük, akik a legtöbbet és legjobban foglalkoznak a gyerekekkel.