A héten Verpeléten egyeztetésre ültek össze Horváth László országgyűlési képviselővel a közútkezelő, valamint a rendőrség helyi vezetői, az illetékes minisztérium vezető munkatársai és a polgármesterek – írja a Heol.

20220504 Eger

Vasúti átkelő a Sas út, a Kertész út és a Kistályai út kereszteződésénél.

Fotó: Huszár Márk HM
Heves Megyei Hírlap
Fotó: Huszár Márk

A céljuk az volt, hogy közelebb jussanak a megoldáshoz, amely a térségben visszaszorítja a közúti kőszállítást a vasútra terelésével. Horváth László már korábban is úgy fogalmazott, hogy a teherautókkal történő kőszállítás a Mátraalja és a Tarnamente térségének legsúlyosabb problémájává vált az elmúlt évtizedek alatt.

Mint ismert, a honatya kezdeményezésére 2021. május 6-án aláírásgyűjtés indult tizenkét mátraaljai és tarnamenti településen – Kisnána, Domoszló, Markaz, Abasár, illetve Tarnaszentmária, Verpelét, Feldebrő, Aldebrő, Tófalu, Kápolna, Kompolt és Kál összesen húszezer lakója körében –, hogy a kormány segítségét kérjék a kőszállító kamionok okozta áldatlan állapotok megszüntetésére.

Alig három hét alatt több mint ötezer aláírás gyűlt össze, amelyeket Horváth László 2021. május 25-én eljuttatott a parlamenti döntéshozókhoz.

Az igazi kiút a kőszállítás sínre helyezése Verpelét és Kál-Kápolna vasútállomás között, mert megvannak a feltételek és a lehetőségek, amelyek ehhez szükségesek – mondta országgyűlési felszólalásában a képviselő. A Kál-Kápolna és Recsk közötti vasúti vágányt az első Orbán-kormány ideje alatt felújították, teherbírását megnövelték, épp azért, hogy a kőbányákból a követ vasúton lehessen szállítani.

Ezt a vonalat a Gyurcsány-kormány bezáratta, újranyitása azóta sem sikerült – mutatott rá 2021. májusában Horváth László.

A kormány még az év júniusában 1 milliárd 300 millió forintot biztosított egy vasúti kőátrakó kialakítására Verpeléten. A munka 2021 novemberében el is kezdődött, és már befejeződött. A vasúti szállítás azonban mind a mai napig nem indult meg. Horváth László beszámolt arról, hogy ezen a héten Verpeléten sorra vették az intézkedési lehetőségeket.