BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alighogy megvette, máris kiszáll az állam a Posta Biztosítóból

Az állam az év elején vásárolta vissza a Posta Biztosítót, amit most azonban értékesít.

A Magyar Állam 100 százalékos tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. nyílt, piaci versenyfolyamat keretében értékesíti a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-ben és a Magyar Posta Biztosító Zrt.-ben tulajdonolt 66,9 százalékos üzletrészét – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

20221202 - Eger 1-es Posta.Fotó: Berán Dániel BD Heves Megyei Hírlap
Fotó: Berán Dániel / Mediaworks

Mint írták, a nemzetközi sztenderdeknek és legjobb gyakorlatoknak megfelelő transzparens értékesítési eljárás lebonyolítására a Deloitte nemzetközi tanácsadó céget bízták meg.

A folyamat előkészítését követően az október elején induló indikatív ajánlati fázis tervezetten október végéig tart. A kötelező ajánlati fázis december végéig zárulhat, amely alapján a kiválasztott vevővel a jövő év elején kerülhet sor a szerződéskötésre.

A Magyar Állam korábban deklarálta, hogy nem célja a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-ben és a Magyar Posta Biztosító Zrt.-ben meglévő többségi tulajdonának hosszú távú megtartása. A Magyar Állam átmeneti tulajdonosi szerepvállalása a biztosítási piac konszolidációját kívánja elősegíteni, az állami tulajdonosi érték maximalizálása mellett. A tranzakció – összhangban a lakosság érdekeivel – hozzájárul a biztosítási piacon megfigyelhető verseny és a szolgáltatásminőség javításához.

Tavaly év végén jelentette be a kormány, hogy visszavásárolja a Posta Biztosítót, az ügylet pénzügyi értelemben áprilisban zárult, amellyel a magyar államot képviselő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 66,9 százalékos, a korábbi külföldi kézben lévő üzletrészt megvette a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-ben és a Magyar Posta Biztosító Zrt.-ben. Akkor a szaktárca azt írta, hogy a biztosítási szektorban a tranzakcióval 20 százalékra nő a hazai tulajdonrész, aminek köszönhetően tovább élénkülhet a piaci verseny, növekedhet a biztosítási penetráció. A társaságok a 2021-es üzleti évben összesen mintegy 350 millió euró bruttó díjbevételt értek el. Szerepük egyaránt meghatározó az életbiztosítási, valamint az utas-, gépjármű-, lakás- és nyugdíjbiztosítási szegmensben. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.