Januárban 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, így a kormány által előre jelzett (17,5 százalék) alapján 2,5 százalékkal, míg a nyugdíjasinfláció alapján akár 3-3,5 százalékkal is emelkedhet a nyugdíjak összege. Mindez azt jelenti, hogy novemberben már az emelt összeget folyósíthatják a nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek, továbbá visszamenőlegesen az év elmúlt 10 hónapjára, illetve a 13. havi nyugdíjra is megkapják a pótlólagos nyugdíjemelési különbözetet – írja a Blikk.

Senior,Mature,Business,Woman,Holding,Paper,Bill,Using,Calculator,,Old
Senior mature business woman holding paper bill using calculator, old lady managing account finances, calculating money budget tax, planning banking loan debt pension payment sit at home office table.
Fotó: Shutterstock

A nyugdíjakat minden hónap 12-én utalják, vagy ha ez hétvégére esik, akkor a 12-éhez legközelebb eső munkanapon.  Így azok kapják meg a leghamarabb nyugdíjat, akiknek nem a postás viszi a pénzt. 

Az utalás napjai a következőképp alakulnak: 

Szeptemberben és októberben a hónap 12. napja hétköznap, így az utalás napja szeptember 12., kedd lesz, októberben pedig 12-e, csütörtök. 

Novemberben a 12-e hétvégére esik, így már két nappal előbb, november 10-én, pénteken küldik megérkezik a a bankszámlákra. A decemberi nyugdíj pedig jóval előbb, december 1-jén érkezik az ünnepi időszak, az ajándékvásárlások és bevásárlások segítése miatt.