A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében vasárnap gazdatüntetés lesz a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen. Szeptember 15-én lejárt a Magyarország és más Ukrajnával határos országok által nemzeti hatáskörben bevezetett – Brüsszel által utólag szeptember 15-ig engedélyezett – ukrán gabona behozatali tilalom. 

ZáhonyátrakólogisztikaCELIZ projektKAPOTT KÉPEK!foto: LAC Holding
Záhony
átrakó
logisztika
CELIZ projekt
KAPOTT KÉPEK!
foto: LAC Holding
Záhonyi átrakodóhely. Fotó: LAC Holding

A brüsszeli bürokraták hazánk és több más ország határozott kérése ellenére sem hosszabbították meg ezt a tilalmat – mutatott rá közleményében a kamara. Mint írták, a tervezetten Afrikába menő, de mégis a régiónkba ragadó ukrán gabona már eddig is komoly problémákat okozott hazánkban és az Ukrajnával határos más frontországokban.

Brüsszel figyelmen kívül hagyja a magyar, a közép-kelet-európai gazdák érdekeit, márpedig ha nem zárja le az EU a határokat az ukrán gabona előtt, akkor a gazdák fogják azt megtenni – jelentették ki közösen kiadott közleményükben a NAK és a Magosz.

Az Európai Bizottság kedvezőtlen döntésére az Agrárminisztérium is szinte azonnal reagált. Miután Brüsszel úgy döntött, nem tartja fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, hazánk nemzeti hatáskörben megteszi azt, és ki is terjeszti egy szélesebb termékköre – közölte Nagy István agrárminiszter. Kiemelte, az utolsó pillanatig vártunk az Európai Bizottság döntésére a tilalmi rendelkezés fenntartásával kapcsolatban, Brüsszel azonban nem hallgatta meg a kelet-európai gazdálkodók segítségkérését, sőt lényegében Ukrajnára bízná annak eldöntését, mennyit és mit exportálna Magyarországra és a többi frontországba