Az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a koordinációs platform munkájának és a 2023. május 2-án bevezetett ideiglenes intézkedéseknek köszönhetően az Ukrajnával határos öt tagállamban megszűntek a piaci torzulások – közölte pénteken este az Európai Bizottság.

Fotó: Európai Bizottásg

A közlemény szerint a bizottság elemezte négy mezőgazdasági termék exportjának az uniós piacra gyakorolt ​​hatásával kapcsolatos adatokat, és szerintük a platform valamennyi résztvevőjének konstruktív hozzáállása segített a konkrét problémák megoldásában, és biztosította, hogy az EU-n kívüli harmadik országokba irányuló átvonuljon a közösségen.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint ennek megfelelően a következő megállapodás született:

  • A jelenlegi intézkedések a mai napon lejárnak.
  • Ukrajna beleegyezett, hogy 30 napon belül bevezet minden jogi intézkedést (beleértve például az exportengedélyezési rendszert), hogy elkerülje a gabonaexport-hullámokat.
  • Addig is Ukrajnának 2023. szeptember 16-tól hatékony intézkedéseket kell bevezetnie négy árucsoport exportjának ellenőrzésére, hogy megakadályozza a szomszédos tagállamok piacának torzulását. Ukrajna cselekvési tervet nyújt be a platformnak legkésőbb 2023. szeptember 18-án, hétfőn.
  • Az Európai Bizottság és Ukrajna a platformon keresztül figyelemmel kíséri a helyzetet, hogy reagálni tudjon az előre nem látható helyzetekre.
  • Az Európai Bizottság mindaddig tartózkodik bármilyen korlátozás bevezetésétől, amíg Ukrajna hatékony intézkedései érvényben vannak, és teljes mértékben működnek.

Pénteken, vagyis ma jár le az ukrajnai gabona behozatalának tilalma, és az Európai Bizottság csak este hozta meg a döntését, vagyis sok reagálási időt nemigen hagyott az érintett tagállamoknak. Nagy István agrárminiszter a Hír TV-nek korábban már jelezte, hogy a magyar kormány úgy döntött, ha a bizottság az amerikai érdekeket követve nem hosszabbítja meg a tilalmat, akkor nemzeti hatáskörben bevezeti újra a tilalmat, de az 24 terméket fog érinteni. Az agrárminiszter a héten Bukarestben, Szófiában és Pozsonyban is tárgyalt arról, hogy az uniós jogszabály szabta határidő lejárata után is fenntartsák az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat.
 

Orbán Viktor: kiszúrtak a magyar családokkal az ukránok

Kiszúrtak az ukránok a magyar családokkal – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában, miután az olaj tranzitdíját 3,5-szeresére emelték, ez a kormányfő szerint 48 milliárd forintos többletköltséget jelent, amit a piaci szereplők azonnal beépítettek a benzin árába, tovább növelve az inflációt. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy fordulat kell Brüsszelben a jövőre esedékes választásokon, a kormány a háttérben családbarát koalíciót épít, az ukrán gabonaügyben pedig újfent amerikai érdekek sejlenek fel.