A vízforralók esetében számíthatunk néhány extrára is, mint például a hőfokbeállítás, melegen tartási funkció, vízkőszűrő, amelyekre egy konyhai edény nem képes” – mutatott rá Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) munkatársa. 

Woman,Customer,Chooses,An,Electric,Kettle
Egy márkán belül sem számíthatunk minden egyes terméknél ugyanolyan minőségre.
Fotó: Shutterstock

Majd egyben figyelmeztetett is: „Amióta léteznek indukciós főzőlapok, erre azért ne vegyünk mérget. Vagy legalábbis kellő odafigyeléssel válasszunk magunknak vízforralót, hogy a berendezés valóban teljesítse a hozzá fűzött elvárásainkat.” 

Termékmustra A-tól Z-ig

A TVE csapata a termékteszt során 25 márka – Bosch, Braun, Caso, DeLonghi, Domo, Electrolux, ETA, Eva Solo, Fellow, Gorenje, Hario, Kitchenaid, Kitchenaid Artisan, Lauben, Philco, Philips, Russell Hobbs, Sencor, Smeg, Stelton, Tefal, Tristar, Wilfa, Xiaomi, Zwilling – 30 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható vízforralóját vizsgálta. Ezek közül 13 termék rendelkezik állítható hőmérséklet-funkcióval és 26 típus vízkőszűrővel is fel volt szerelve.

A hét legfontosabb szempont, amelyek mentén vizsgálták a termékeket:

• vízforralás,

• a használat egyszerűsége,

• a termék felépítésének minősége,

• zajszint,

• energiafogyasztás,

• biztonság,

• érzékszervi vizsgálat.

Ezeken belül is több alszempontot vizsgáltak – utalt rá a TVE munkatársa –, így összesen 20 szempont és 30 technikai paraméter alapján hasonlíthatóak össze a termékek, hogy mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet.

Született meglepő eredmény is

A vizsgálatoknak köszönhetően az önkéntes fogyasztóvédők néhány figyelemre méltó, érdekes tanulságot vontak le. Egyáltalán nem mindegy, hogy főként mire használjuk a vízforralónkat. Lehet, hogy a termék csúcseredményt ért el alacsonyabb hőfokra melegítés esetében – például zöld teához –, ám ha nekünk mindig forró vízre van szükségünk, abban nem biztos, hogy remekelni fog. „Az 1 liter víz felforralásához szükséges idő 3 és 8 perc között mozgott. Ez utóbbit a Tristar WK-1325 Waterkoker vízforralója esetében mérték a teszt során” – jelezte Dénes Júlia. Majd hozzátette: „Nehezen mondhatnánk, hogy gyorsabb lesz vele vizet forralni, mint főzőlapon, edényben.” 

A harmincból öt termék több mint tíz másodperccel tovább forralta a vizet. Ez felesleges energiapazarlás. 

Ugyan apróságnak tűnhet, de ha sokat használjuk a vízforralót, akkor összejöhet egy szabad szemmel is jól látható pluszösszeg a számlán. Az Electrolux EEWA 7700 és a Wilfa WSDK-2000 vízforraló e téren a negatív csúcstartó: 21 másodpercig „bugyogtatták” még a vizet.

Nem mindig a drágább a jobb

Az elektromos biztonsági teszten mindegyik termék megfelelt, a hőbiztonság szempontjából azonban már más volt a helyzet. Volt olyan termék, amely megbukott a teszten, mivel a fedele 98,7 Celsius-ra melegedett, ezért gyakorlatilag lehetetlen eltávolítani közvetlenül a forralás után. 

A,Transparent,Kettle,Of,Water,Boils,Against,The,Background,Of
Nem a tökéletes darabot kell keresni, inkább azt, amelyik a saját szempontjaink szerint jól teljesít.
Fotó: Shutterstock

A mellékízeket illetően 17 vízforraló esetében elmondhatjuk, hogy az általuk forralt víz semmiféle ízbéli eltérést nem mutatott a sima vízhez képest. A többinél viszont beszámoltak eltérésről a kóstolók.

Azt – hasonlóan már sok tesztelt terméknél – elmondhatjuk, hogy nem mindig a drágább a jobb. Sőt! 

A hőmérséklet-szabályozós vízforralótípusok közül a versenyt összesítésben egy 34 ezer forintos termék nyerte, míg a sor végén egy 51 ezer forintos berendezés végzett. 

A hőmérséklet-szabályozó nélküli típusok estében is hasonló az eredmény: 16 ezer forintos termék vitte el a pálmát, míg az utolsó a sorban egy 57 ezer forintért elérhető vízforraló lett.

Végül, de nem utolsósorban Dénes Júlia felhívta a figyelmet: egy márkán belül sem számíthatunk ugyanolyan minőségre. A Stelton EM77 vízforraló 42 ezer forintos átlagáron volt kapható a tesztelés idején. S minden szempontból jobban teljesített összességében, mint a Stelton Emma vízforraló, amely 69 ezer forintért szerezhető be. „Egy dolgot azonban mindenképpen tartsunk szem előtt: még a sor elején végzett termékeknek is vannak gyengébb pontjai. Ezért nem a tökéletes darabot kell keresni, inkább azt, amelyik a saját szempontjaink szerint jól teljesít” – mondta.