Az értékpapír jellegű megtakarításokba – elsősorban befektetési jegyekbe – irányítják szabad pénzeszközeiket a magyar háztartások, miközben a készpénz és a betétek súlya csökken a megtakarítási portfólióban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Close-up,Of,Laptop,With,Graphs,,Charts,,Diagrams,On,Screen.,Girl
Fotó: Shutterstock

A jegybank statisztikái szerint a második negyedév végére a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya megközelítette a 89 600 milliárd forintot: ez ugyan jelentős, 11 százalékos emelkedést tükröz az egy évvel korábbihoz képest, reálértéken még így is csökkenést jelez.

Ami különösen figyelemre méltó, hogy az év derekáig számított tizenkét hónap alatt érezhető csökkenésnek indult a lakosság készpénzének és betéteinek az állománya. Miközben előbbi mennyisége 3,3 százalékkal, 6449,4 milliárd forintra olvadt éves összevetésben, addig a betéteknél ennél is jelentősebb, 7,9 százalékos csökkenést mért az MNB, 13594,4 milliárd forintos állomány mellett. 

Ezzel a készpénz részesedése több mint egy százalékponttal, 7,2 százalékra zsugorodott a lakossági portfólióban, miközben a betéteké 18,3-ről 15,2 százalékra süllyedt.

A háztartások pénzügyi eszközeinek állománya a második negyedévben

Az állampapírok kisbefektetőknél lévő mennyisége viszont változatlanul szép ütemben nő: a teljes állomány meghaladta a 11 570 milliárd forintot június végén, ami 13,5 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi mennyiséghez képest.

A leginkább látványos ugrást a befektetési jegyek állományánál mérte az MNB, amely egyetlen év alatt 44,4 százalékkal nőtt, és megközelítette a 8124 milliárd forintot. 

Ezzel a befektetési jegyek részesedése már eléri a 9,1 százalékot a lakossági megtakarításokon belül, ami több mint 2 százalékpontos elmozdulás éves alapon. A biztosítási tartalékoknál viszont változatlanul várat magára az érdemi növekedés: a nem életbiztosításoknál mindössze 4,4, az életbiztosításoknál pedig 5,1 százalékos éves bővülést mutatott ki a jegybank.

A háztartások kötelezettségeinek állománya szerény mértékben, 4,1 százalékkal bővült a júniusig számolt tizenkét hónapban, és 14 457 milliárd forintot ért el. A kötelezettségek legnagyobb részét természetesen a hiteltartozások adják, de ezek állománya is visszafogott mértékben, 3 százalékkal nőtt éves összevetésben. Mindezek nyomán a kötelezettségektől megtisztított, nettó pénzügyi 12,4 százalékkal nőtt a háztartásoknál egy év alatt, és a második negyedévre elérte a 75 132 milliárd forintot.