Hozamesés tapasztalható a magyar állampapírpiac rövid oldalán a keddi kamatdöntés előtt egy nappal. A piac biztosra veszi, hogy a Monetáris Tanács 100 bázisponttal csökkenti az egynapos betéti eszköz kamatát, ez pedig felértékeli a régebben kibocsátott kötvényeket (azok árfolyama és hozama ellentétesen mozog).  

20191104 Budapest Nyomdai úton előállított Magyar Állampapír Plusz értékesítésének kezdő napja.MÁP+PostaFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A 3 hónapos referenciahozam 0,31 százalékponttal, 6,99 százalékra csökkent hétfőn. A 6 hónapos 0,28 százalékponttal, 8,40 százalékra, míg a 12 hónapos 0,21 százalékponttal, 8,49 százalékra.

Az MNB effektív kamatcsökkentései hónapok óta szorítják lefelé a kockázatmentes hozamot, s abban is biztos a piac, hogy kedden 100 bázispontot vágnak az egynapos betéti eszköz kamatából

 - mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: 

a mostani hozamcsökkenés mértéke azt jelzi, hogy ezen túlmenően is áraz még valamit a piac, de erről csak találgatások folynak.  

Találgatások szintjén, többféle magyarázat is kínálkozhat a hozamesésre. Ne feledkezzünk el róla, hogy júliustól bevezették a kötelező allokációt a befektetési alapoknak. Lehetséges, hogy ennek a bevásárlásnak az utolsó hullámai érték el a kötvénypiacot. Ami annyiban logikus lenne, hogy a szabályozók eleve is a kötvénypiac fellendítését várták attól az előírástól, hogy a kötvényalapok, részvényalapok és a vegyes alapok legalább 60 százalékig magyar állampapírokkal kötelesek feltölteni a portfóliójukat. 

Míg az sem kizárt, hogy a kötvénypiac az eddig  vártnál drasztikusabb kamatvágást áraz az MNB-től, ám egyelőre nincs erre utaló jegybanki jelzés. Igaz, szeptemberben a varsói jegybankárok is minden előzmény nélkül vágtak brutálisat a kamatokon.

Az ÁKK oldaláról az is kiderült, hogy – részben a DKJ hozamok csökkenése miatt – új lendületet vett a Prémium Magyar Állampapírok kereslete. A múlt héten a lakossági megtakarítók 28 milliárd forintért jegyeztek PMÁP-ot, míg az Egyéves Magyar Állampapírból 9 millirdért fogyott.