Közzétette második becslését is az augusztusi ipari termelés alakulásáról a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első becsléshez képest nem változott az éves alapú 5,3 százalékos visszaesés mértéke. Azonban a részletes adatok szerint a legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágakban, a járműgyártásban és a villamos berendezések gyártásában növekedés volt tapasztalható, míg a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. júliusinál 2,4 százalékkal maradt el.

Az ipari volumene 8,1 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyi év hasonló időszakánál, ugyanakkor a feldolgozóipari export mintegy harmadát adó (31 százalék) járműgyártás kivitele 1,1, a 16 százalékot villamos berendezés gyártás exportja 19,8 százalékkal nőtt.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A belföldi értékesítés terén az ipar visszaesése 17,6, a feldolgozóipar 9 százalékkal maradt el a tavaly augusztusitól.

Az ipari termelés 95 százalékát adó feldolgozóipar kibocsátása 4,7 százalékkal, a bányászaté 33 százalékkal, az energiaiparé  16,5 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés mintegy negyedét (23 százalék) adó járműgyártás ugyanakkor 4,6 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a közúti gépjármű gyártása 4,3, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 3,7 százalékkal volt magasabb a tavalyinál.

A feldolgozóipar nyolcadáért (12 százalék) felelő villamos berendezés gyártása 15,8 százalékot nőtt tavaly augusztushoz képest, ám az ezen belüli két legnagyobb súlyú alágazatból 

az akkumulátor- és szárazelemgyártás 39 százalékkal nőtt, 

míg a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülékek gyártása 10 százalékot zsugorodott.

A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 11,2 százalékkal esett vissza és a két legnagyobb alágazat terén is csökkenés volt tapasztalható. Az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 11,5, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 13,4 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipar 14 százalékáért felelő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,1 százalékkal maradt el a tavalyitól és mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások is. Mindössze három alágazatban nőtt a kibocsátás (5,4 és 14,7 százalék közötti mértékben). A legnagyobb (22 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 13,4 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. A további hét alágazat terén 5,5 és 46 százalék közötti zsugorodás volt tapasztalható, legkevésbé a növényi, állati olaj gyártásában, a leginkább a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

A gumi, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 16,2, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 3,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A visszaesés üteme lassult a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás terén augusztusban, de a kibocsátás még mindig 10 százalékkal alacsonyabb volt a tavalyinál, főként a belföldi eladások gyengélkedése miatt, miközben az export nőtt.

A legnagyobb mértékben, 16,5 százalékkal a gyógyszergyártás maradt el az egy évvel korábbitól, mind a hazai, mind a külpiaci eladások visszaesése miatt.