Tovább javult a magyar külkereskedelmi mérleg, a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn reggel közölt adatai szerint augusztusban az euróban számított értéke 1,5 százalékkal, míg az importé 19 százalékkal volt kisebb az előző év azonos időszakinál. Ezzel a termék-külkereskedelmi egyenleg 2,3 milliárd euróval javult. 

BILK_Kovács Imre, a Rail Cargo Group Igazgatósági tagja, Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár és  Kovács Ákos, a budapesti Ekol Logistics Kft. ügyvezető igazgatója
Fotó: Kallus György
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Pont egy évvel ezelőtt, tavaly augusztusban robbantak fel a gázárak, ami akkor csúnyán kibillentette a külkereskedelmi mérleget, 2022-ben összesen három olyan hónap is volt, amikor 1 milliárd euró fölött volt a hiány. Mindez már a múlté, idén év eleje óta az energiaárak normalizálódásának a gazdaság alkalmazkodásának, nem kis részben a fogyasztás visszaesésének tudható be, hogy folyamatosan javul a mérleg.

Különösen a forint számára kellemes hír az egyenleg helyreállása, tavaly a hazai fizetőeszközt is magával rántotta a bődületes külkereskedelmi hiány.

A KSH csak később közli a részletes adatokat, de sejthető, hogy az export a közúti járműcsoport exportvolumene továbbra is dinamikus lehet, az ipari termelési adatok alapján a gazdaságnak ezen szegmense viseli meg legkevésbé a magas inflációs okozta kihívásokat. Az is borítékolható, hogy idén a nettó export lehet a GDP-növekedés egyik legfőbb támasza.

A statisztikai hivatal azt is közölte, hogy a kivitel értéke 11,3 milliárd eurót (4362 milliárd forintot), a behozatalé 10,6 milliárd eurót (4089 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi többlet 708 millió euró (273 milliárd forint) volt. A kivitel 77, a behozatal 70 százalékát az EU tagállamaival bonyolítottuk le.