Együttműködési megállapodás született az izraeli UVision harcidrón-gyártó céggel arról, hogy vegyesvállalatot hoznak létre Magyarországon harci drónok gyártására. Erről Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: ha ő azt hallaná egy országról, hogy a németekkel és az izraeliekkel fejleszt közösen haditechnikát, kétszer is meggondolná, hogy ujjat húzzon vele.

Ukrainian soldiers test homemade drones in Donetsk Oblast
 

 

De mit lehet tudni az UVisionről? 

Az izraeli cég neve egy hónapja bukkant fel a német Rheinmetall közleményében, amelyben a Hero kamikaze drónok beszerzéséről szóló, Magyarországgal kötött szerződést bejelentették. A Hero kamikaze drón egy jól bevált, széles körben használt eszköz, amelyet a Rheinmetall gyárt és forgalmaz Európában az izraeli UVision Air Ltd.-del kötött együttműködési megállapodás alapján. 

2021 októberében a Rheinmetall és az UVision stratégiai partnerségbe fogott, amelynek célja akkor a távirányítású precíziós lőszerek iránti, meredeken megnövekedett kereslet kielégítése volt.

A Hero rendszert úgy tervezték, hogy bonyolult harctéri körülmények között működjön, beleértve a GPS-vétel vagy rádiókapcsolat nélküli környezeteket is. A rendszer számos különböző célpont ellen bizonyította hatékonyságát, beleértve a gyalogságot, a mozgásban lévő könnyű páncélozott járműveket, a harckocsikat, az ellenséges védett fedezékeket, a légvédelmi rendszereket és a kritikus infrastruktúrát. Köszönhetően a gyors telepíthetőségnek és a független célbemérési és harci képességeknek, mindegyik katonai szinten működőképes, és stratégiai, illetve taktikai bevetésekre egyaránt alkalmas.

Az UVision mögött 30 évnyi harci tapasztalat van, eszközeit a Loitering Munition Systems név alatt értékesíti.  

A Defense News két napja arról számolt be, hogy a Hero120-as drónokot sikerrel tesztelték az északi sarkvidéken. A Hero-dróncsaládnak öt tagja van: a HERO 30, 120, 400EC, 900 és 1250. A kamikaze robotrepülőgép úgy működik, hogy célkeresési rendszerrel megtalálja a célpontot, a behatolás után a robbanótöltet aktiválódik, és megsemmisíti a célpontot és legénységét.