Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével a magyar kormány delegációja közel egyhetes látogatást tesz Kínában. Orbán Viktor és Li Csiang kínai kormányfő hétfői megbeszélését követően Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a két miniszterelnök jelenlétében négy megállapodást írt alá közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nagy Márton
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A következő megállapodásokat írta alá a tárcavezető:

  1. a digitális gazdaság területén történő együttműködés erősítéséről,
  2. a gazdaságfejlesztési politika területén történő együttműködésről és cseréről,
  3. technológiafejlesztés területén történő együttműködésről,
  4. fejlesztés területén történő együttműködés erősítéséről.

Nagy Márton az együttműködési megállapodások kapcsán kiemelte, hogy Kína Magyarország 9. legjelentősebb kereskedelmi partnere és a világ második legjelentősebb gazdasága. 

A kínai gazdaság rendkívüli fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben és technológiai világnagyhatalommá vált. Hazánk célja, hogy részese legyen a világgazdaság technológiai fejlődésének, amelyhez el kell mélyíteni a két ország közötti gazdasági együttműködést, különös tekintettel a digitalizációra és a digitális selyemút fejlesztésére

– fogalmazott a miniszter, aki hozzátette, hogy mindennek érdekében a hétfőn aláírt megállapodások többek közt a digitális gazdaság, az új energiahordozók és szén-dioxid-mentesítés, az 5G és a 6G, a gyógyszeripari és orvosi berendezések gyártása, a kkv-k, a zöldgazdaság, illetve a mesterséges intelligencia területén kívánják erősíteni az együttműködést.

Nagy Márton kiemelte, hogy a magyar gazdaság ma már egyre több lábon áll, hiszen a keleti nyitás sikerének is köszönhetően Magyarország 2010 óta egy perifériás térségből egy gazdasági szempontból kiemelt találkozási ponttá vált, ahol a nyugati és keleti tőke a legmagasabb fejlettségű, hightech iparágakban – mint például az elektromos járműgyártás – kapcsolódik össze egymással. Mindez erősíti a beruházás- és exportalapú gazdaságot, így hozzájárul a gazdasági növekedéshez, a munkahelyek és a családok megvédéséhez.

A magyar-kínai kereskedelmi forgalom alakulása