BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spéci kukakonvojok indulnak a kistelepülésekre

Októbertől újabb változások történtek a Mohu által működtetett országos koncessziós hulladékgazdálkodási rendszerben.

Magyarországon mintegy 280 hulladékudvar működik a Mol csoporthoz tartozó Mohu Zrt. által bevezetett szabályoknak megfelelően, számuk néhány éven belül csaknem 362-re nő a társaság közleménye szerint.

A hulladékudvarok adott mennyiségig kötelesek átvenni a megadott lakossági hulladékot.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

Új szabályok és új feltételek

A meghosszabbított nyitva tartási idejű hulladékudvarokat a lakosság az ország bármely pontján és ingyen használhatja. Július 1. előtt erre mindenkinek csak a bejelentett lakcíméhez tartozó helyszínen volt módja, és igazolnia kellett a közszolgáltatási díj befizetését. A hosszabb nyitvatartás a tízezer fő feletti településeken a jövőben legalább heti 48 órát jelent. 

A Mohuval szerződött hulladékudvarok kötelesek átvenni a hulladékot egy meghatározott mennyiségen belül.

Szerződésben vállalták, hogy napi szinten elszámolnak a készleten lévő hulladék tömegéről és típusáról. Az elszámolásra a hulladék nyomon követése miatt van szükség.

A Mohu július 1. óta felelős a hazai lakossági szilárdhulladék-kezelésért. Az ehhez szükséges rendszer fejlesztéséhez a nyáron kezdett hozzá. Az uniós elvárások szerint 2035-re minden tagállamnak el kell érnie legalább a 65 százalékos újrafeldolgozást, de Magyarország mindössze 30 százalék körül jár. 

Alakul a Mohu rendszere

Októbertől minden hulladékudvaron leadható a textilhulladék és a használt sütőolaj. A textilt eddig 122, a használt sütőolajat közel 200 hulladékudvar fogadta. A használt sütőolajat a Mohu anyavállalata, a Mol egyébként is gyűjti a töltőállomás-hálózatán keresztül. Szintén a hónap elejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, amelyeket a Mohu és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek. (Ezt Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára jelentette be.)

A társaság szeretné, ha minden 10 ezer lakosnál nagyobb településen működne hulladékudvar, ennek érdekében az említett 362 helyszínhez csatlakoznak az 5-10 ezer lakosú településeket rendszeresen látogató mobilhulladék-udvarok. E célból komplex gépjárműkonvoj települ ki előre meghatározott módon és időtartamban az illetékes önkormányzattal egyeztetett helyszínre a szelektíven gyűjtött lakossági hulladék átvételére.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.