Szeptemberében az ipari termelés volumene 7,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal esett vissza. A feldolgozóipari alágak többségében visszaesést mértünk, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában bővült a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. augusztusinál 1,2 százalékkal volt nagyobb – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett második becslésének eredményeiből.

20230728 Kerecsend

Riport a Korona Gombaipari Egyesülésnél.

Fotó: Huszár Márk HM 
Heves Megyei Hírlap
Fotó: Huszár Márk

A KSH adatsorának főbb számai nem változtak a múlt kedden közzétett első becsléshez képest.

Idén szeptemberben az ipari volumene 7,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 3,4 százalékkal, a 15 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 5,1 százalékkal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 16,4 százalékkal, a feldolgozóiparé pedig 6,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az iparon belül döntő (96 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,1, a csekély súlyú bányászaté 31, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 24 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 27 százalékát képviselő járműgyártás 1,2 százalékkal növekedett 2022 szeptemberéhez képest.

A közúti gépjármű gyártása 0,9 százalékkal mérséklődött, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 4,0 százalékkal emelkedett.

Az ipari termelés volumenindexe 2023. szeptember, II. becslés
 

A villamos berendezés gyártása 2,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül

az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 15,4 százalékkal nagyobb,

a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 23 százalékkal kisebb lett. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 18,2 százalékkal gyengült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 14,4, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 28 százalékkal esett vissza.

20230831 Kaposvár 
Elkezdődött az iskolatej gyártása a kaposvári tejüzemben. A 2023-2024.-es 
tanévben összesen 301 somogyi, tolnai, baranyai és zalai iskolába szállítanak majd poharas tejet, gyümölcsjoghurtot, kefírt és tömlős sajtot.

Fotó: Lang Róbert  LR  Somogyi Hírlap  SH
Fotó: Lang Róbert

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 9,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások. A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 22 százalékkal, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 13,1 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A gép, gépi berendezés gyártása 3,4 százalékkal emelkedett, főként a legnagyobb szakágazati súlyú motor-, turbinagyártás (kivéve: légi-, közútijármű-motor) jelentős bővülése folytán.

2022 áprilisa óta először mértek növekedést a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: szeptemberben a kibocsátás 9,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbi, alacsony bázisnál, mind a hazai, mind a külpiaci eladások bővültek.

Idén január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 4,9 százalékkal csökkent. Az összes értékesítés 60 százalékát külpiaci eladások volumene 2,1, a 40 százalékot képviselő hazai értékesítéseké 16,4 százalékkal kisebb lett. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben visszaesett a termelés volumene.