Szeptemberben 7,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a magyarországi ipari termelés volumene a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint. A két legnagyobb súlyú gépipari alágban azonban nőtt a kibocsátás.

20210707 Budapest
Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft (EEG) jelenleg a Roszatomhoz tartozó Atomenergomas gépgyártó leányvállalata, fő megrendelője pedig a Roszatom és a Roszgidro.
fotó: Mirkó István (MI)
Magyar Nemzet20210707 BudapestGanz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft (EEG) jelenleg a Roszatomhoz tartozó Atomenergomas gépgyártó leányvállalata, fő megrendelője pedig a Roszatom és a Roszgidro.fotó: Mirkó István (MI)Magyar Nemzet
Szépen teljesített a villamos berendezések gyártása.
Fotó: Mirkó István

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 augusztusához mérten 1,2 százalékkal nőtt. A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezések gyártása bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene.

 

Az ipari termelés az év első kilenc hónapjában 4,9 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal emelkedett.

Ha lesz uniós pénz, lesz ipari pályázat

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár az ipar 4.0-s fejlesztésekről is beszélt a Business IT-konferencián. A témáról szóló kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy fel kell húzni a kkv-k digitalizációját, amit már kicsiben is érdemes elkezdeni. Lesz ipar 4.0-pályázat, amint Brüsszel felolvasztja a forrásokat – közölte, nyomban hozzátéve, hogy további edukációra is lehet számítani. Szerinte azon megoldások terjedhetnek el, amelyek a legkézzelfoghatóbbak, ilyen például a prediktív karbantartás, valamint az energiahatékonyság és a mindezt összefogó digitalizáció.

 

Augusztusban kisebb volt az éves alapú esés

Augusztusban az éves alapú visszaesés 5,3 százalékos volt, azonban a legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágakban, a járműgyártásban és a villamos berendezések gyártásában növekedés volt, míg a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. júliusinál 2,4 százalékkal maradt el. Az ipari volumene 8,1 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyi év hasonló időszakában mértnél, ugyanakkor a feldolgozóipari export mintegy harmadát (31 százalék) járműgyártás kivitele 1,1, a 16 százalékot adó villamosberendezés-gyártás exportja 19,8 százalékkal nőtt.