A kormány foglalkozott a gazdasági helyzettel. Hosszabb ideje, különösen az orosz–ukrán háború óta kénytelenek vagyunk ezt tenni – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, hogy a szankciók tovább nehezítették a helyzetet, ami Magyarországnak is okozott problémát.

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Ezek közül a legnagyobb gond az volt, a kormány legfontosabb döntéseit azért hozta, hogy az inflációt le tudja törni.

Örömmel számolhatok be arról, hogy a kormány a tervét tartani tudja

– mondta a tárcavezető az egy számjegyű inflációról, hozzátette, holnap kiderül, hogy vagy októberben, vagy novemberben érjük-e el.

Az OECD adatai szerint 2023 második negyedévében Magyarországon nőttek a legjobban a reálbérek, augusztusban vagy szeptemberben a bérek növekedése már meghaladta az inflációt. A folyamatban lévő bértárgyalásokról azt mondta, hogy a kormány el fogja fogadni a javaslatot.

Az idei év az infláció megfékezésének, a jövő év a gazdaság növekedésének és a bérek emelkedésének éve lesz

– közölte a miniszter, és hangsúlyozta, hogy a kormány olyan döntéseket hoz, amelyek elősegítik a növekedést és a béremelkedést. Ehhez hozzá tudnak járulni, az állami szektorban is lesznek béremelések, például az ápolók és a rendvédelmi dolgozók esetében. 

A kormány tárgyalt a legújabb brüsszeli javaslatokról, a miniszterelnök hétfőn Berlinben találkozik a német kancellárral is. Magyarország álláspontja világos, először a folyamatban lévő tárgyalásokat kell befejezni.

Szolidárisak vagyunk Ukrajnával, de ez nem változtat azon a tényen, hogy Ukrajna nem teljesíti az EU-tagság feltételeit

– mondta a miniszter. Általánosságban azt látják, hogy az EU-nak volt egy stratégiája, ami megbukott, ezért új stratégiára van szükség. Ennek a vitának a lefolytatását, amit a magyar miniszterelnök kezdeményezett, a nagy tagállamok közül többen is támogatták. 

Magyarország a magyaroké, szigorú vendégmunkás-szabályozás jön

Gulyás szerint egyre több józan hang hallatszik a határvédelem terén az EU-ban, ugyanakkor alapvető változásokra van szükség Brüsszelben. A vendégmunkások kapcsán azt mondta, hogy Magyarország a magyaroké, minden jogcím meghatározott időre szól, automatikus meghosszabbításra nem lesz lehetőség. Aki pedig nem tartja be a törvényeket, azt ki kell toloncolni. 

A vendégmunkások számát úgy határozzák meg, hogy nem lehet több a betöltetlen álláshelynél. A vendégmunkások számát és tartózkodását is nagyon szigorúan szabályozzák, beleértve a családegyesítést. Erre nincs mód és lehetőség.

Pénteken érkezik a nyugdíjkorrekció

A kormány tárgyalt a digitális állampolgárságról, ennek célja az ügyintézés elektronikussá tétele. Úgy gondolják, hogy a magyar gazdaság versenyképességéhez az állampolgárok ügyintézését egyszerűsíteni kell, ehhez a digitalizáció terén nagyot kell előrelépni.

Szentkirály Alexandra jelezte, hogy pénteken érkezik a kiegészítő a posta november 10-től kezdi kézbesíteni. Januárig visszamenőleg kapják meg a nyugdíjukat az ellátására jogosultak, akik 2,5 millióan vannak. Erre 190 milliárd forintot fordít az állam. 

Havi szinten 6500 forintot, éves szinten pedig közel 85 ezer forint pluszt jelent. Jelezte, hogy azzal is számolhatnak a nyugdíjasok, hogy januárban 6 százalékkal emelkednek az infláció miatt a nyugdíjak.

Kibernyomozói hálózatot hoz létre a Belügyminisztérium

A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy a bűnözők áttértek a digitális platformokra, összesen 19 500 esetről tudnak, a kár pedig meghaladja a 8 milliárd forintot. A leggyakoribb bűnözési forma az adathalászat. Ennek megakadályozására a belügyminisztérium október elsejével létrehozott egy kibernyomozói hálózatot 290 fővel. 

A kormány ezzel a lépéssel is bizonyítja, hogy aktívan lép fel az online csalásokkal szemben

– hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra. Gulyás Gergely kérdésre elmondta, folyik egy nyomozás a kiberbűnözés területén, és az eddigi adatok szerint ez a pénz Ukrajnában landolt. Nagyjából 20 milliárd forint ment így Ukrajnába.

Érkezik a csalódnia kell a bizottságnak

A napokban kezdik postázni az íveket, a kérdések ma vagy holnap a nyilvánosság előtt ismertek lesznek – mondta Gulyás Gergely a nemzeti konzultációról, amely szerinte bevált politikai eszköz. 

Terroristák mellett nem lehet tüntetni – válaszolta egy másik kérdésre Gulyás. Vannak olyan szélsőséges esetek, amikor a szélsőséges véleményeket lehet korlátozni. A bizottság egyelőre nem döntött a magyar feltételekről, szerinte azért, hogy más ügyekkel összekösse. Ugyanakkor jelezte, hogy csalódnia kell a bizottságnak, az ukrán EU-tárgyalások megkezdésével nem tudnak minket zsarolni. Gulyás emlékeztetett rá, hogy bírósági döntés alapján szüntették meg a tranzitzónákat, de hamarosan egy újabb bírósági ítélet várható a mostani gyakorlat alapján, miszerint a nagykövetségeken kell beadni a kérelmet. 

Amit a bizottság tesz, nemcsak a józan ésszel nincs összhangban, hanem a saját álláspontjukkal sem

– mondta a határvédelemmel kapcsolatban.

„A háború legnagyobb támogatója a Soros család”

A háború legnagyobb támogatója a Soros család – mondta a miniszter. A kormány szerint Európának saját stratégiával kell rendelkeznie Ukrajnával kapcsolatban, nem Sorosék mintáját kell követnie. Úgy látja, az az elképzelés, hogy Ukrajnát valamilyen módon támogatni kell, az óriási emberáldozatáért cserébe, de ez rossz út, és Ukrajna érdekét sem szolgálja.

A jogszabályokat be kell tartani

Az intézményvezetők feladata a jogszabályok értelmezése Gulyás szerint, nem a művészeket kell korlátozni, viszont nem tud olyan vezetőről, aki nem tartaná be a jogszabályokat. A miniszter szerint Orbán Balázs elmúlt már 18 éves, ezért nem találhatta problémásnak a Nemzeti Múzeum fotókiállítását. Jelezte azt is, hogy a gyermekvédelmi törvény támogatottsága nagyobb, mint az EU-tagságé volt.

A részletszabályai jönnek, Zelenszkij nem

A plusz pontos szabályai novemberben jelennek meg – közölte Gulyás. Hangsúlyozta, hogy támogatja, hogy a részletszabályokat lehessen véleményezni, ha módosítani kell, akkor módosítani fognak.

Cáfolta, hogy Orbán Viktor meghívta volna Budapestre Zelenszkij ukrán elnököt. Kacsa, hogy bármilyen ukrán delegáció itt lenne, de azt nem zárta ki, hogy Kijevbe utazik a magyar kormányfő. 

Rendezi a kormány a kórházak adósságát

A kormány 93 milliárd forintot biztosít a kórházi adósságok rendezésére. Gulyás Gergely szerint az emberi életről nem az embereknek kell rendelkezniük sem az eutanázia, sem a halálbüntetés esetében.

Annyival nő az üzemanyagok jövedéki adója jövőre, amennyivel Brüsszel meghatározta

– mondta újságírói kérdésre a tárcavezető, aki egy másik kérdésre válaszolva jelezte, hogy eddig több mint 600 milliárd forintot költöttünk határvédelemre, ennek ellenére mi vagyunk szankcionálva és nem az, aki beengedi a migránsokat.

Több milliárd büntetést szabtak ki az árstopok kapcsán

Az árstoppal kapcsolatos bírságok összege meghaladja a 6 milliárd forint – ismertette Szentkirályi Alexandra. Elmondta, hogy a kötelező akciózással kapcsolatban 50 határozat született, és 134 millió fölött jár a kiszabott bírságok összege. A leggyakoribb probléma, hogy nem tüntetik fel az akciókat, de általában úgy látják, komolyan veszik az előírásokat az élelmiszerláncok.

Mikor ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását a parlament?

Azt se látjuk, hogy ez a svéd kormánynak fontos lenne – válaszolta a svéd csatlakozást jóváhagyó parlamenti döntést firtató kérdésre Gulyás, hozzátéve, hogy nincs jele annak, hogy keresné a magyar kormánnyal a kapcsolatot Stockholm.

Egy másik kérdésre, amelyet az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban tettek fel a miniszternek, azt mondta, hogy az autóipar miatt feltétlenül szükség van ezekre a gyárakra, szerinte a zöldátállás szükségességében is egyetértés van Magyarországon, ugyanakkor a szabályokat be kell tartania mindenkinek.

Mi van, ha nem jön meg a 18 milliárd euró Brüsszelből?

Gulyás szerint a régiós kilátások alapján 2024-ben az egyik legdinamikusabb lehet a növekedés, úgy, hogy nem számolnak ezekkel a forrásokkal. Fontosnak tartja ezeket a pénzeket, de az ország így is működik. Ez egy versenyképességi kérdés is, inkorrekt, ahogy Brüsszel visszatartja a forrásokat.

A legdurvább jogtiprás, amit az országgal szemben el lehet követni

– mondta a miniszter. 

Nem tudni, ki lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje

Újságírói kérdésre azt mondta Gulyás, hogy sok embert alkalmasnak tart a főpolgármester-jelöltségre, de konkrét neveket nem említett. Azonban megemlítette, hogy Láng Zsolt, Wintermantel Zsolt és Fürjes Balázs is bizonyított a fővárosban. 

Novemberben vagy legkésőbb december elején megjelenhet a szabályozás a szélerőművek telepítését illetően, mondta Gulyás. Tárgyaltak Brüsszellel is, de teljes elutasítást tapasztaltak, ami koncesszióba történő adást illeti.

Komoly vita volt a 18 év alattiak energiaital-fogyasztásának tilalmáról

A kormány tárgyalta, de nincs döntés a 18 éven aluliak energiaital-vásárlásának tilalmáról. Gulyás szerint komoly vita volt erről, később még visszahozzák a kérdést. Egy másik újságírói kérdésre elmondta, hogy nem helyes új csatlakozási tárgyalásokat megkezdeni, miközben a korábbiakat se tárgyalták végig, kiemelve a szerbeket, ahol magasabb életszínvonal is van, mint Ukrajnában vagy Moldovában. Hangsúlyozta, nem az ellen vannak, hogy más is tagjelölt legyen, de a tárgyalásokhoz valamilyen felkészültség kell. 

„Érthető, hogy egy német cég nem akar Németországban maradni”

Gulyás szerint az elmúlt bő évtizedben sok cég azért hagyta el Németországot, mert alacsonyabb munkaerőköltséggel találkozott más országban, mostanra azonban inkább azért, mert a német kormány hozzáállása a saját iparához megváltozott. Szerinte alapelv volt korábban, hogy a német ipar képviselete megkérdőjelezhetetlen, ez már Merkel alatt is is változott, a mostani kormány alatt pedig teljesen, ugyanis politikai szempontokat érvényesítenek a gazdaságban.

A saját iparuknak ártanak, érthető, ha egy német cég nem akar Németországban maradni

– fogalmazott a tárcavezető.

Nem lesz internetes választás és külön vendégmunkástörvény sem

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, a kormányzatnak megvan a szándéka a vízdíjak egységesítésére, de egyelőre nem született döntés erről. A kormány továbbra sem támogatja az e-szavazás bevezetését – tette hozzá. Egy másik kérdésre azt mondta, hogy az idegenrendészeti törvényben szabályozzák majd a vendégmunkások foglalkoztatását. A munkaerőt közvetítő és kölcsönző cégek működésére vonatkozó új szabályozás várhatóan szigorúbb lesz a mostaninál.

Robert Fico józanul gondolkodik

Gulyás reagált Robert Fico szlovák kormányfő bejelentésére, miszerint nem szállítanak több fegyvert Ukrajnának, ami szerinte jelenheti a szlovák–magyar kapcsolatok erősítését a V4-en belül. De annak örül a legjobban a kormány, hogy olyan partnerük lett, akik „józanul gondolkodnak” a migráció kérdésében. 

A miniszter ugyanakkor nem tud arról, hogy halasztást kértünk volna az Európai Bizottságtól, mert Magyarország nem tudta teljesíteni a hulladékhasznosítási célszámokat.

Véget ért a kormányinfó

Véget ért a kormányinfó, köszönjük a figyelmüket!