Bőséges lesz a karácsonyi halkínálat. A csapadékos időjárás kedvezett a haltermelőknek, így az idén jobb eredményt értek el, mint az elmúlt évben – közölte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) elnöke az MTI-vel.

20201102_Széptölgyes_Lehalászás_Őszi lehalászás a széptölgyesi alsó tavon_Fotó:Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság_MD_TN20201102 Széptölgyes Lehalászás  Őszi lehalászás a széptölgyesi alsó tavon HalastóFotó: Mártonfai Dénes  MD  Tolnai Népújság TNA képen: hal  halak
Fotó: Mártonfai Dénes / Mediaworks

A termelők az idén 10-12 százalékkal alacsonyabb áron értékesítik a halat – mondta el Németh István, aki egyben a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója. A piacon, illetve az árusítóhelyeken 

a ponty fogyasztói ára kilogrammonként 1700–2500 forint, míg a harcsáé 4–6 ezer forint között alakul. Egy kilogramm süllő 7–8 ezer forintba kerül.

 A feldolgozott halat ennél magasabb áron kínálják. Az üzletekben az importlazac is megtalálható, de a Ma-Hal mindenkit a magyarországi hal fogyasztására biztat. Egyik előnye, hogy „alacsonyabb az ökológiai lábnyoma, és sokkal szigorúbb az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés, mint a távoli országokból érkező halaknál” – fogalmazott Németh István.  
Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás – amelynek közel fele karácsonykor kerül az asztalra – 6,5-7 kilogramm, míg az európai uniós átlag 22-23 kilogramm. A tengerrel rendelkező országokban, Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában tradíciója van a halfogyasztásnak, ami jelentősen növeli az átlagfogyasztást – fejtette ki a Ma-Hal elnöke. Magyarországon évente 22-24 ezer tonna étkezési pontyot termelnek. Még tart az őszi halászati időszak, ezért egyelőre nincsenek összesített adatok, de a termelés mennyisége várhatóan 15-20 százalékkal meghaladja az előző évit.