Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a magyar kormány üzlettársa a francia Vinci SA lesz a ferihegyi repülőtér, a Budapest Airport Zrt. megvásárlásában. Miután a kormány 87,5 milliárd forintért eladta 15 százalékos tulajdonrészét az Erste Bank magyarországi leányvállalatában, még az év vége előtt megszülethet a megállapodás a tranzakcióról.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Bloomberg úgy tudja, hogy a Vinci akár 49 százalékos kisebbségi tulajdonos és a szakmai üzemeltető is lehet az üzlet lezárása után, ám a lap forrása jelezte, hogy a tárgyalások még nem zárultak le. A 2021-es, sikertelen felvásárlási kísérlet során a repülőteret 4,4 milliárd euróra értékelték.

A kormány 51 százalékos részesedést szerezhet a Budapest Airportban. 

A Vinci több mint hetven repülőteret üzemeltet világszerte, köztük a londoni Gatwicket vagy a lisszaboni és belgrádi légikikötőket. 

Pénteken lapunknak Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára azt is elismerte, hogy a kormány a reptér megvásárlásának céljából vált meg részesedésétől az Erstében.

Korábban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelezte, hogy a kormány állami banki hitelt is felhasználna a Budapest Airport megvásárlására, és a héten az állami tulajdonú Exim Bank 1 milliárd euró értékben bocsátott ki kötvényt.