Több mint tíz év után újra euróalapú kötvénykibocsátást hajtott végre az exporthitel-ügynökség magas, több mint háromszoros befektetői kereslet mellett a nemzetközi piacon – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

exim bank
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A sikeres tavaszi 1,25 milliárd dolláros nemzetközi devizakötvény-kibocsátás után euróalapú kötvénykibocsátást hajtott végre az Eximbank november 8-án.

A pénzintézet ezúttal 1 milliárd euró értékben értékesített a nemzetközi tőkepiacon, és ezzel a idén összességében mintegy 2,15 milliárdos forrásbevonást valósított meg.

A 2029. májusi lejáratú, 5,5 éves futamidejű kötvények kibocsátáskori hozama 6,09 százalék. A kibocsátás élénk érdeklődés kíséretében, mintegy 150 befektető részvételével, érdemi túljegyzés és széles körű földrajzi diverzifikáció mellett zajlott.

A befolyt összeget az Eximbank a stratégiájában meghatározott célok elérésére, a hitelezési tevékenységének finanszírozására használja fel. A kibocsátás fő szervezői az Erste Bank, Goldman Sachs, ING, JPMorgan és Raiffeisen Bank voltak.

A pénzintézet finanszírozási oldalról folyamatosan keresi a különböző forrásbevonási lehetőségeket arra törekedve, hogy minél hatékonyabban támogassa üzleti tevékenységét

– írta az Eximbank a szerdai közleményében. A nemzetközi tőkepiac mellett a pénzintézet a hazai kötvény- és pénzpiacokon is folyamatosan jelen van, ahol a jövőben is folytatni kívánja tevékenységeit.

Az Eximbank háromszázmillióból élénkítené a zöldhitelezést

A hitelösszeg végső lejárata 12 év. A lépés jól illeszkedik az EXIM ESG-stratégiájába.