Elégedett a kormány a vételárral?

Igen, hiszen a 2016-os tulajdonszerzéshez képest több mint kétszeres áron értékesítette a kormány az Erstében lévő tulajdonrészét, tehát az állam jó gazda volt, jelentősen növelte a közvagyont mind az eladással, mind pedig a tulajdonjog fennállása alatti osztalékfizetésekkel.

Ha ilyen nyereséges üzlet a tulajdonrész értékesítése, akkor mégis mi indokolja az eladást?

A kormány támogatja a piaci versenyt, korábban a bankrendszer megerősítésére volt szükség, ezért szerzett az állam tulajdonrészt az Erstében. Mára a bankrendszer sokkal stabilabb, versenyképesebb és fenntartható módon profitábilis – a legutóbbi adatok is ezt igazolják vissza. Az állam ennyire közvetlen szerepvállalására tehát egyre kisebb mértékben van szükség. 

Ráadásul most más területeken indokolt, hogy stratégiai jelentőségű tulajdont szerezzünk. Magyarország ugyanis turisztikai és üzleti célpontként, valamint a nyugati és keleti tőke találkozási pontjaként jelentős mértékben kívánja fejleszteni a logisztikai szektort, az ehhez szükséges infrastruktúrát, beleértve a légi közlekedést is. Azt látjuk, hogy a reptérben óriási lehetőségek vannak, amelyet ki kell használni.

A reptér nemzetstratégiai kérdés, ezért óriási hiba, de talán bűn is, hogy a Gyurcsány-kormány külföldi kézbe játszotta át. Ezt helyre kell hozni, ki kell javítani. A tranzakció is része tehát annak a csomagnak, amellyel a kormány megteremti a reptér visszavásárlásához szükséges pénzügyi hátteret. A Budapest Airport megvásárlásának finanszírozása ugyanis csomagban valósulhat meg, magában foglal költségvetési forrásokat, fejlesztési banki forrásokat, valamint nem stratégiai eszközök értékesítéséből előálló pénzügyi forrásokat.

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi RepülőtérFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: utasterminál
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mikor valósulhat meg a reptér visszavásárlása?

A tárgyalások lezárására záros határidőn belül sor kerülhet.

Milyen további eszközök eladására kerülhet sor a reptér megvásárlása érdekében?

Az állam egyetlenegy olyan vagyonelemét sem fogja értékesíteni, amely stratégiai célokat szolgál. A tranzakciókról szóló tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak, így ezekről jelenleg bővebb információt nem tudunk megosztani. A nyilvánosságot minden esetben kellő időben fogjuk tájékoztatni.