„Arra biztatom az Európai Bizottság képviselőit, hogy ők is lépjenek túl a politikai félelmeiken, és ne az Európai Parlament politikai állásfoglalásainak, hanem a saját szakmai álláspontjuknak megfelelő döntést hozzák!” – közölte Navracsics Tibor, az EU-s források felhasználásáért is felelős területfejlesztési miniszter a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) és Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (VEKOP) záró eseményén.

Navracsics Tibor szerint a magyar kormányzat gyakorlatilag mindent teljesített az Európai Bizottság kéréseiből. 
Fotó: Gregus Bertalan

Navracsics az eseményen összegezte, hogy a programok keretein belül 13 ezer fejlesztés ment végbe 2000 milliárd forint értékben, ami nemcsak az összeg tekintetében jelentős, hanem mert 2214 településen valósult meg EU-támogatta projekt.  Ez az ország településeinek kétharmadát jelenti, és a kimaradt egyharmad is csak a település mérete és/vagy szerkezete miatt nem volt alkalmas EU-s projektre – nekik a magyar költségvetésből nyitnak pályázati lehetőségeket.

Zárjuk a fejlettségi szakadékot Magyarország legfejlettebb és legfejletlenebb régiói között, hogy ne jelentsen különbséget, ki, hol születik, mindenhol elérhetőek legyenek a szolgáltatások és megnyíljanak a lehetőségek

– mondta Navracsics Tibor, aki a záruló programok tekintetében megköszönte a hazai lakosság, a településvezetők és a kormány munkáján túl az Európai Bizottság (EB) együttműködését is.

A visszatartott forrásokat illetően viszont kritikával illette az EB-t.

Nem Magyarország belügye, az EU versenyképessége függ tőle

Kifejtette, hogy az EU-s források felhasználását vizsgálva Magyarország a tagállamok legjobbjai között szerepel, érdemes tehát a támogatásra. Megismételte a reményét, hogy az EB-vel folytatott tárgyalások a Brüsszelből érkező negatív vélemények dacára nemcsak folytatódnak, hanem a közeljövőben eredményre is vezetnek, és megindulhatnak a források.

Mi az elmúlt másfél évben gyakorlatilag mindent megtettünk, amit az Európai Bizottság kért

– közölte Navracsics Tibor. Hozzátette: a mostani programzárással egy időben már a jövőre is készülnek, bízik abban, hogy rendezni tudják az EB által esetleg újonnan támasztott feltéteket, és ugyanilyen lendülettel folytatódhat a települések felzárkóztatása a TOP Pluszban. Az EU-s források felhasználásáért is felelős területfejlesztési miniszter szerint „Ez nem Magyarország belügye, hanem az versenyképessége függ tőle.”